Міжкультурний підхід до вивчення іноземних мов

  • Баранцова Ірина, Надольська Юлія Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Анотація

У статті обґрунтовано необхідність упровадження компетентнісного підходу в систему вищої освіти. Акцентовано на особливостях формування нових міждержавних, міжнаціональних відносин, однією з необхідних умов яких є знання іноземних мов, що сприяє засвоєнню світових культурних цінностей, встановленню соціально-комунікативних та професійних контактів.
Розглянуто напрями зростання мотивації у разі впровадження адаптивних методів навчання. Результати свідчать, що адаптивні онлайн методи допомагають підтримувати інтерес до навчання за умови залучення до них здобувачів освіти. Засоби інтерактивного віртуального навчання, які пропонується впроваджувати в процес формування міжкультурної компетентності студентів-перекладачів, потребують адаптивних підходів, але результати таких підходів не аналізувались.
У статті звернено увагу на дослідження ряду вчених, присвячених вивченню проблеми мотивації у сфері академічної та студентської мобільності. З’ясовано, що для виявлення мотиваційних факторів з метою коригування розвитку міжкультурного досвіду використовувалися методи інтерв’ю.
Автори статті доводять, що студент у процесі вивчення іноземної мови має здобувати знання в результаті власних розумових зусиль, мобілізації раніше отриманих знань, у процесі виконання проблемних завдань, формуючи у такий спосіб іншомовну компетентність, яка сполучається з міжкультурною компетентністю.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2023-03-04