КОНТЕКСТУАЛЬНИЙ ВИМІР ТОЛЕРАНТНІСНОГО ПРОЗРІННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЛЮДИНИ

  • О.М. Сіман

Анотація

Сіман О.М. Контекстуальний вимір толерантнісного прозріння української людини. У статті розглядаються етнокультурні та етноконфесійні чинники процесу утвердження ненасильницького миру на Україні. Демократизація суспільства призвела до певної нормалізації етноконфесійного життя українців, а також висвітлила його колізії та проблеми функціювання толерантності.

Ключові слова. Етнос, релігія, етноконфесійність, поліконфесійна держава, міжконфесійні відносини.

 

 

Литература

 

Бабій М.Ю. Міжконфесійні відносини: теоретичний і практичний аспекти виміру / М.Ю.Бабій // Релігійна свобода. Міжконфесійні відносини в умовах суспільно-політичних трансформацій в Україні: наук. Щорічник / За заг. ред. А. Колодного, М. Бабія. К., 2005. – С. 25 – 31.

Бондаренко В.Д. Релігійне життя в сучасній Україні: стан, тенденції та проблеми розвитку / В.Д.Бондаренко // Релігійна свобода: функціонування релігії в умовах свободи її буття: наук. Щорічник / За заг. ред. А. Колодного, М. Бабія. – К. , 2004. – С. 43 – 47.

Бондарчук І.В. Релігія і церква в сучасній Україні: правовий і соціальний аспекти // Актуальні питання міжконфесійних відносин в Україні: зб. наук. мат. / За заг. ред. В. Андрущенка, В. Бондаренка, М. Заковича та ін. – К., 2005. – С. 12 – 18.

Здіорук С. Українські сусшльно-релігійні відносини в умовах трансформації і глобалізації / С.Здіорук // Релігійна свобода: функціонування релігії в умовах свободи її буття: наук. Щорічник / За заг. ред. А. Колодного, М. Бабія. – К., 2004. – С. 13 – 19.

Колодний А. Міжконфесійні та міжцерковні протистояння в незалежній Україні / А.Колодний // Релігійна свобода. Міжконфесійні відносини в умовах суспільно-політичних трансформацій в Україні: наук. Щорічник / За заг. ред. А. Колодного, М. Бабія. – К., 2005. – С. 23 – 28.

Кулагіна Д. Релігійна та етнічна ідентичності за умов релігійної свободи в Україні / Д.Кулагіна // Релігійна свобода: функціонування релігії в умовах свободи її буття: наук. щорічник/ За заг. ред. А. Колодного, М. Бабія. – К., 2004. – С. 54 – 59.

Лубська М. Реалізація та захист конституційного права на свободу світогляду та віросповідання в Україні / М.Лубська // Релігійна свобода: природа, правові і державні гарантії: наук. Щорічник / За заг. ред. А. Колодного, В. Єленського – К., 1999. – С. 54 – 59.

Табачник Д.В. Національні меншини України: етнокультурний вимір / Д.В.Табачник, Г.Д.Попов. – К.: Етнос, 2007. – Т.1. – 152 с.

Толерантність: сфера міжконфесійних відносин. Релігієзнавчий аналіз / Упор. Л.О. Пилипович. – К., 2004. – Вип. 2. – 189 с.

 

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

О.М. Сіман
аспірантка Національного педагогічного університету імені  М. П. Драгоманова
Номер
Розділ
Статьи