РЕАЛІЗАЦІЯ ЖИТТЄВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ДІТЕЙ З ОБМЕЖЕНИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ ЗДОРОВ'Я В ПРОЦЕСІ ВЗАЄМОДІЇ ІЗ СОЦІАЛЬНИМ ОТОЧЕННЯМ

  • О.Л. Позднякова

Анотація

Позднякова О.Л. Реалізація життєвої компетентності дітей з обмеженими можливостями здоров'я в процесі взаємодії із соціальним оточенням.  У статті розкриваються особливості соціальних контактів у дітей з обмеженими можливостями здоров'я в процесі їх взаємодії з соціальним оточенням. Обґрунтована необхідність формування життєвої компетентності дитини з інвалідністю, розвитку в неї почуття власної гідності,  можливості її стимулювання до творчого життя, активної участі у самореалізації й життєтворчості. Саме тому життєва компетентність дитини-інваліда не може мати спрощений зміст і характер, а навпаки, охоплює досвід, який всебічно впливає на зняття психологічного дискомфорту дитини, стимулює її інтерес до активних форм життєдіяльності.

Ключові слова. Інвалідність, діти з обмеженими можливостями, соціальне оточення, стратегії спілкування.

 

 

Литература

 

Басун Н. Життєва компетентність учнів / Н. Басун, В. Красновський // Психолог. – 2002. – № 7. – С.3 – 5.

Бех І.Д. Принципи організації виховного процесу в спеціальних школах / І.Д.Бех // Початкова школа. – 1995. – № 2. – С.6 – 8.

Болтивец С.И. Особенности организации учебно-воспитательного процесса в общеобразовательных санаторных школах-интернатах для детей с психоневрологическими заболеваниями: дис... канд. пед. наук: 13.00.01 / С.И.Болтивец. – К., 1990. – 203 с.

Годунов О.І. Соціокультурна компетенція як система знань, вмінь і навичок учнів / О.І.Годунов // Оновлення змісту, форм та методів навчання і виховання в закл. освіти: з6. наук. пр. / Рівнен. держ. гуманіт. ун-т. – Рівне, 2001. – Вип.15. – С. 39 – 43.

Горностай П.П. Життєва компетентність в умовах обмеженості життєвого світу / П.П.Горностай // Кроки до компетентності та інтеграції в суспільство. – К.: Контекст, 2000. –  С. 44 – 47.

Демчук С.П. Соціальна інтеграція та реабілітація неповносправних школярів із церебральним паралічем засобами фізичного виховання / С.П. Демчук, О.С.Куц. – Л.: НВФ “Українські технології”, 2003. – 147 с.

 

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

О.Л. Позднякова
заступник директора з фахової освіти Хортицького навчально-реабілітаційного багатопрофільного центру
Номер
Розділ
Статьи