ПАРАМЕТРИЧНИЙ ПІДХІД ДО МОДЕЛЮВАННЯ ДИСКА АВТОМОБІЛЬНОГО КОЛЕСА

  • О.В. Архіпов
  • О.А. Єрмакова
  • В.В. Дзюба

Анотація

В роботі розглядається питання побудови параметричної комп'ютерної моделі диска автомобільного колеса в програмі Autodesk Inventor. Побудована модель автомобільного диска дозволила отримати широкий діапазон різноманітних геометричних рішень.

Запропонований алгоритм побудови моделі диска дозволив шляхом варіації декількох параметрів суттєво змінювати геометрію направляючої кожної окремої спиці – від прямої до спіралі Архімеда, евольвенти кола, усіх проміжних кривих.

Отримано результати для випадків, коли спиці мають у перерізі квадратну, прямокутну (плоску), трапецеїдальну, трикутну геометрію з заокругленнями чи без них, а також форму кола. Це було досягнуто у межах однієї параметричної тривимірної моделі завдяки зміни значень відповідних параметрів.

Потрібно відмітити, що модель автомобільного диска була побудована не у дизайнерській, а у конструкторській програмі Autodesk Inventor. При цьому було враховано геометрію великої кількості аналогічних виробів, сучасні тенденції і можливі дизайнерські рішення.

Завдяки параметризації модель дозволяє швидко наочно оцінювати багато варіантів геометричних рішень, їх плюси і мінуси, аналізувати обране композиційне рішення. Це особливо важливо, якщо враховувати, що промислові дизайнери сучасний апарат тривимірного параметричного моделювання зазвичай не використовують при опрацьовуванні різних варіантів геометрії того чи іншого виробу.

Побудована модель автомобільного диска може бути легко використана для аеродинамічних, міцнісних та інших розрахунків.

У роботі наведено приклад застосування отриманої моделі при проектуванні різних варіантів крісла для маломобільних громадян з проблемами опорно-рухового апарату.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-02-03
Як цитувати
Архіпов, О., Єрмакова, О., & Дзюба , В. (2020). ПАРАМЕТРИЧНИЙ ПІДХІД ДО МОДЕЛЮВАННЯ ДИСКА АВТОМОБІЛЬНОГО КОЛЕСА. Сучасні проблеми моделювання, (16), 3-9. https://doi.org/10.33842/2313-125X/2019/16/3/9