АЛГОРИТМ ДІАГНОСТИКИ МЕДИЧНОЇ ТЕХНІКИ НА ОСНОВІ ВЕЙЛЕТ-ПЕРЕТВОРЕНЬ

  • В.В. Ванін
  • О.В. Залевська
  • О.Д. Фіногенов

Анотація

В роботі розглядається проблема віброакустичної діагностики технічного обладнання лікарні. Розробка і застосування методів та засобів діагностики дозволяє підвищити ефективність використання техніки при обробці отриманих даних-. Важливою частиною діагностики є вивчення і аналіз діагностичного сигналу. Вчасно проведене обстеження дозволяє своєчасно виявляти ушкодження та дає належну оцінку стану обладнання. Розробка і застосування методів і засобів діагностики дозволяє підвищити ефективність його використання. Важливою частиною діагностики є вивчення і аналіз діагностичного сигналу.

 Аналізують віброакустичний сигнал за допомогою вейвлет-перетворень, що переводять сигнал з часового представлення в частотно-часове. Існує спеціалізоване програмне забезпечення для математичних розрахунків (Mathcad, MatLab, Mathematica), в якому реалізовано вейвлет-перетворення сигналів. Але через його обмеженість в обчисленнях і труднощів реалізації складних алгоритмів, постає питання про створення простого для реалізації алгоритму діагностики обробки сигналів за допомогою вейвлет-аналізу. Методи аналізу звукових даних за допомогою вейвлет-функцій, здатні перевершити і доповнити традиційні підходи в області цифрової обробки аудіосигналів і діагностиці обладнання. В порівнянні з перетворенням Фур'є, вельвет дозволяє здійснювати більш гнучкий і масштабний аналіз, що і призводить до точного виділення властивостей сигналів, як при графічному, так і при числовому поданні одержуваних коефіцієнтів.

Розроблений на основі методу вейвлет-перетворень алгоритм дає більш точну і якісну оцінку технічного стану обладнання, порівняно з традиційними методиками, і до того ж, відрізняється особливою чутливістю на початкових стадіях пошкоджень.

         Ключові слова: Вейвлет-перетворення, діагностика медичного устаткування,  оцінка технічного стану обладнання.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-09-07
Як цитувати
Ванін, В., Залевська, О., & Фіногенов, О. (2020). АЛГОРИТМ ДІАГНОСТИКИ МЕДИЧНОЇ ТЕХНІКИ НА ОСНОВІ ВЕЙЛЕТ-ПЕРЕТВОРЕНЬ. Сучасні проблеми моделювання, (18), 61-68. https://doi.org/10.33842/22195203/2020/18/61/68

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 > >>