ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ ПО ЗАДАНИМ ПАРАМЕТРАМ КІЛЬКОХ ТОЧОК ФІЗИЧНОГО ПОЛЯ

  • С.М. Ковальов
  • О.В. Мостовенко

Анотація

Багато інженерних задач, які пов'язано з архітектурним проектуванням, вимагають також врахування енергетичних складових проекту. Особливу цікавість для практики серед інших задач становить ряд задач, які пов'язано з моделюванням фізичних полів від різного виду джерел енергії. Важливе місце займає ряд обернених задач, таких як визначення положень і потужностей джерел енергії при заданих потенціалах в заданих окремих точках фізичного поля.

Вирішення такої задачі виникає, наприклад, при проектуванні штучного освітлення в інтер'єрах.

У даному дослідженні в якості джерел енергії, що створюють фізичне поле, розглянуто точкові джерела енергії [1].

Зі збільшенням відстані від точки фізичного поля до джерела енергії потенціал енергії в цій точці зменшується. При нескінченно великій відстані цей потенціал дорівнює нулю, а при нескінченно малій – він приймає максимальне значення. У роботі [2] було прийнято вважати, що параметр t впливу джерела енергії на потенціал точки фізичного поля може змінюватися від нуля до одиниці. При цьому основною вимогою була монотонність збільшення параметра t при монотонному зменшенні відстані l.

У даній роботі гіперболічну залежність між рядами точок t і l спрощено, за рахунок обмеження максимальної відстані дії точкового джерела величиною lmax [2]. Однак недоліком цієї залежності є те, що геометрична модель стає обмеженою відстанню lmax.

При визначенні параметра t віддаленість точки фізичного поля від джерела енергії в залежності від виду енергії і фізичних характеристик середовища можна враховувати як функцію від відстані, вид якої залежить від параметрів виду енергії і параметрів середовища.

Залежність параметра t від відстані l може бути заздалегідь відома для конкретного виду енергії і конкретного середовища або може визначатися за даними, які отримано за допомогою експерименту.

При збільшенні числа точкових джерел енергії та заданих точок поля задача стає багатопараметричною і тому необхідно проводити параметричний аналіз умови для забезпечення рівності числа рівнянь і числа невідомих у системі рівнянь.

Ключові слова: геометричне моделювання, фізичне поле, енергія, задана точка, відстань, вплив, потенціал енергії, точкове джерело енергії.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-09-07
Як цитувати
Ковальов, С., & Мостовенко, О. (2020). ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ ПО ЗАДАНИМ ПАРАМЕТРАМ КІЛЬКОХ ТОЧОК ФІЗИЧНОГО ПОЛЯ. Сучасні проблеми моделювання, (18), 121-127. https://doi.org/10.33842/2313-125X/2020/18/121/127