МОДЕЛЮВАННЯ В УПРАВЛІННІ ЕКОНОМІЧНИМИ СИСТЕМАМИ У ПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ

  • О.В. Кравець

Анотація

В роботі розглядаються питання використання економіко-математичного апарату, через побудову математичної моделі оптимізації розмірів сировинної бази переробного підприємства.

Економічна ефективність діяльності будь-якого підприємства залежить від багатьох чинників, одним із яких є якісний менеджмент. Багато в чому, від оперативності, своєчасності та якості прийняття управлінського рішення залежить загальний економічний результат діяльності підприємства. Одним із інструментів, що допомагають вирішити відповідні завдання є широке використання математичного апарату, який надасть можливість не тільки виконати необхідні розрахунки, а і систематизувати, обґрунтувати та змоделювати поведінку об’єкту у тій чи іншій виробничій ситуації. Відповідно до аналізу досліджень і публікацій, у актуальності питання, створення економіко-математичної моделі оптимізації розмірів сировинної бази переробного підприємства не виникає сумніву, отже ми пропонуємо створити відповідну математичну модель, яка надала б можливість з урахуванням різних економічних чинників, спрогнозувати отримання прибутку переробним підприємством, відповідно до того чи іншого управлінського рішення.

 Реалізація відповідної моделі, надасть можливість менеджменту підприємства: визначити оптимальний розмір посівних площ, що забезпечить підприємство, відповідно до технологічних можливостей та місткості ринку, необхідною кількістю сировини для виробництва продукції; забезпечить якість та своєчасність прийняття управлінського рішення, за рахунок системного підходу до врахування найбільш важливих чинників, що впливають на ефективність виробництва продукції; скоротить час витрачений на розрахунки, за умови створення матриці задачі та використання сучасних програмних продуктів; дозволить спрогнозувати та порівняти можливість отримання оптимальних фінансово-економічних результатів виробничої діяльності при зміні макро та мікро економічних чинників, що впливають на економічну ефективність виробництва продукції.

Ключові слова: моделювання, економіко-математична модель, менеджмент, конкурентоспроможність, економічна ефективність, сировина для переробки продукції.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-09-08
Як цитувати
Кравець, О. (2020). МОДЕЛЮВАННЯ В УПРАВЛІННІ ЕКОНОМІЧНИМИ СИСТЕМАМИ У ПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ. Сучасні проблеми моделювання, (19), 95-101. https://doi.org/10.33842/22195203/2020/19/95/101