ЗАСТОСУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ДОПОВНЕНОЇ РЕАЛЬНОСТІ У ВИВЧЕННІ ГЕОМЕТРІЇ

  • К.О. Фоміна

Анотація

Метою вивчення геометрії є, зокрема, розвиток просторових здібностей. Проте, початківцям інколи складно в процесі навчання сприймати двовимірні зображення, що представляють тривимірний простір. Доповнена реальність – технологія, яка продемонструвала свою ефективність у навчанні та може бути використана для створення дидактичних матеріалів. Її особливість полягає в розміщенні віртуального об’єкта в реальному середовищі в реальному часі та з урахуванням розташування у просторі. Доповнюючи реальне середовище віртуальною інформацією, вона допомагає користувачеві вирішувати завдання реального світу. Незважаючи на користь, новизну та інтерес до технології, зокрема в освітній галузі, існує дуже мало досліджень, що демонструють практичне впровадження та способи її використання у вивченні геометрії.

У статті розглянуто та систематизовано зарубіжні дослідження, пов’язані із застосуванням доповненої реальності в процесі навчання геометрії. Усі вони демонструють застосування спеціально розроблених програм. Огляд досліджень складається з їх аналізу, техніки, що застосовується, мети, можливостей, видів роботи, типів маркерів, огляду дизайну та інтерфейсу, вживаного контенту та ступеня сприйняття студентами. Завдання та можливості програм відрізняються за рівнями складності й демонструють придатність технології до використання як у початковій, так і у вищій школі. Наведені програми відрізняються оформленням та способами взаємодії з інтерфейсом. Зокрема, винесення інтерфейсу у фізичний світ, як відзначили автори відповідних досліджень, створює сприятливе враження та надає процесу відчуття, відмінного від звичайної роботи з комп’ютером.

У процесі аналізу було визначено, що всі додатки позитивно сприйняті студентами, викликали зацікавлення та підвищення бажання вчитися. Застосування доповненої реальності можливе як для індивідуальної, так і групової роботи. Наявні успішні приклади використання технології в аудиторному та дистанційному навчанні. Програми із доповненою реальністю можуть слугувати вдалим дидактичним інструментом, що зробить навчання різноманітним та цікавим.

Ключові слова: доповнена реальність, AR, освіта, навчання геометрії, дизайн додатків, мобільний додаток, дидактичний матеріал.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-09-08
Як цитувати
Фоміна, К. (2020). ЗАСТОСУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ДОПОВНЕНОЇ РЕАЛЬНОСТІ У ВИВЧЕННІ ГЕОМЕТРІЇ. Сучасні проблеми моделювання, (19), 163-178. https://doi.org/10.33842/2313-125X/2020/19/163/178