ПОРІВНЯННЯ ОПТИМІЗОВАНИХ МЕТОДІВ ІНТЕРПОЛЯЦІЇ ГЕОІНФОРМАЦІЙНИХ ДАНИХ

Анотація

З розвитком інформаційних  технологій геоінформаційні системи проникають в різні галузі науки. Це призводить до частішої передачі даних великих об’ємів. Під час обміну такими даними часто пошкоджується або втрачається їх частина, що призводить до необхідності їх відновлення. Сфера застосування геоінформаційних систем постійно розширюється та охоплює нові галузі науки, технологій виробництва, соціального життя, тощо.

В роботі розглядаються різновиди методів інтерполяції на прикладі геоінформаційного зображення. Порівнюючи результати  приведено недоліки та переваги таких видів наближення як мультиквадратичне, обернена, Гауса, лінійне, кубічне. Порівняння та встановлення переваг методу основується на основі критеріїв швидкості та точності процесу ітерації. Аналіз останніх досліджень вказує на відсутність досліджень, що встановлювали та оцінювали саме ці параметри. Для аналізу початкового зображення було розроблено програмний застосунок, що відновлює зображення за даними видами апроксимації та підраховує точність та швидкість методів. За вхідний файл розглядався файл формату *.json, який отримано на основі даних ДУ «Інституту геохімії навколишнього середовища НАН України» за розробками Госпдоговірної роботи №63/1 «Натурні радіогеоекологічні дослідження та оцінка ризиків, пов'язаних з радіаційною небезпекою при розробці Біланівського залізорудного родовища, Полтавська область». Для розробки програмного застосунку було вибрано мову програмування Python. Існуючі бібліотеки цієї мови надають ширші можливості для опрацювання графічних даних та збереження їх в текстовому форматі json.

 Отримані в ході дослідження дані показують, що найточнішими методами відновлення зображення є методи фрактальної апроксимації та Квінтік.  Час обчислення істотно збільшується для методу Квінтік в порівнянні з іншими методами. Отже, для відновлення даних за їх *.json файлом найкращий результат надає метод Квінтік. Для обробки великих масивів даних в доцільноі використовувати методи кубічної інтерполяції.

Ключові слова: відновлення зображення, інтерполяція, геоінформаційні дані, фрактальна аппроксимація, точність інтерполяції, ГІС.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-06-16
Як цитувати
Залевська , О., Яблонський , П., Ладогубець , Т., & Савчук , Б. (2021). ПОРІВНЯННЯ ОПТИМІЗОВАНИХ МЕТОДІВ ІНТЕРПОЛЯЦІЇ ГЕОІНФОРМАЦІЙНИХ ДАНИХ. Сучасні проблеми моделювання, (21), 122-129. https://doi.org/10.33842/22195203/2021/21/122/129

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 > >>