МІСЬКІ ПРОСТОРИ З ФОНТАНАМИ: ГРАФІЧНІ МОДЕЛІ ТА ПРИЙОМИ АРХІТЕКТУРНО-ПЛАНУВАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ

Анотація

В роботі розглядається проблема втрати сучасними творцями населених пунктів навичок і знання поєднувати параметри міських просторів з ефективними моделями фонтанів, які обґрунтовані як естетично так і економічно, виконують обумовлені містобудівною ситуацією сценарії, що спрямовані на оздоровлення простору. Базуючись на методах моделювання функціонування об'єкта у просторі та часі, автором виділені прийоми архітектурно-планувальної організації міських просторів з фонтанами  (точковий, кутовий, п-образний, атріумний, лінійний, периферійний). Синтезував графічну та технічну мови, запропоновані моделі міських просторів з фонтанами, які віддзеркалили: форму простору в плані (круглу, квадратну, прямокутну, лінійну, лінійну - односторонню, лінійну - двосторонню, багатоярусну); характеристики забудови (щільність, поверховість, розміщення в плані відносно центральної вісі); характеристики рослинності (форму, висоту, розміщення в плані відносно центральної вісі); сценарії процесів в межах простору (рух основних та додаткових потоків); форму фонтана в плані: сприйняття композиції споруди у вертикальній площині простору (ярус сприйняття); сприйняття композиції споруди у горизонтальній площині простору (форма в плані); роль фонтана в сценарії простору при наявності вітра і при його відсутності; прийом архітектурно-планувальної організації простору з фонтаном. Реалізація сценаріїв, які запропоновані моделями: адоптує міські простори до постійної мінливості зовнішніх вимог; викличе у споживачів позитивні реакції, емоційні та/або психологічні відчуття, потребу поділиться отриманими враженнями з іншими мешканцями; збільшить приплив туристичних ресурсів. Використання запропонованих графічних моделей та прийомів архітектурно-планувальної організації міських просторів з фонтанами - забезпечить відновлення екології у населених пунктах країни та сталий розвиток міських просторів з фонтанами у часі.

Ключові слова: фонтани, міські простори, прийоми організації, графічні моделі, відновлення екології, забезпечення сталого розвитку.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-06-16
Як цитувати
Церковна , О. (2021). МІСЬКІ ПРОСТОРИ З ФОНТАНАМИ: ГРАФІЧНІ МОДЕЛІ ТА ПРИЙОМИ АРХІТЕКТУРНО-ПЛАНУВАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ. Сучасні проблеми моделювання, (22), 181-196. https://doi.org/10.33842/22195203/2021/22/181/196