ГЕОМЕТРИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЛИТИХ МАШИНОБУДІВНИХ ДЕТАЛЕЙ З ПОДАЛЬШОЮ МЕХАНІЧНОЮ ОБРОБКОЮ У ПРОГРАМІ AUTODESK INVENTOR

Анотація

У роботі пропонується алгоритм геометричного моделювання в середовищі програми Autodesk Inventor корпусних машинобудівних деталей, процес подальшого виробництва яких передбачає лиття з подальшою механічною обробкою. Пропонується технологія моделювання, яка максимально наближена до реальної послідовності технологічних виробничих операцій. На першому етапі будується модель виливки – заготовки корпусної деталі, яка містить усі припуски на механічну обробку та необхідні ливарні радіуси. Потім, використовуючи кінематичні за своєю сутністю операції тривимірного моделювання програми, виконується моделювання конструктивних елементів деталі, виготовлення яких потребує механічної обробки (токарних, фрезерних, свердлильних та ін. операцій).

Підхід, що пропонується, є найбільш ефективним при моделюванні досить складних корпусних деталей, що мають велику кількість литих поверхонь без подальшої механічної обробки. Він базується на використанні наявної в програмі Autodesk Inventor функції автоматичної побудови спряжень всіх наявних ребер (увігнутих та опуклих). Виконання спряжень класичним методом, коли конструктор вручну обирає ребра, що вимагають спряження ливарним радіусом, вже після формування всіх конструктивних елементів деталі, неминуче займає багато часу і вимагає великого досвіду, оскільки пов'язане з необхідністю вибору великої кількості ребер у строго певній черговості. Такий метод нерідко призводить до помилок, а в деяких випадках у принципі не дозволяє отримати модель, яка була б адекватна тій, яка може бути виготовлена.

У роботі даються варіанти реалізації запропонованого підходу з використанням засобів моделювання програми Autodesk Inventor. Алгоритм був апробований на великій кількості навчальних моделей, при створенні моделей реальних литих корпусних машинобудівних деталей з подальшою механічною обробкою.

Матеріали можуть бути використані при викладанні курсу інженерної та комп'ютерної графіки, для вивчення основ тривимірного моделювання та технології машинобудівного виробництва. Вони повинні зацікавити і сучасних конструкторів.

Ключові слова: геометричне моделювання, комп'ютерна графіка, Autodesk Inventor, корпусна деталь, ливарні радіуси, навчальний процес.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2022-05-24
Як цитувати
Архіпов, О., & Авраменко, А. (2022). ГЕОМЕТРИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЛИТИХ МАШИНОБУДІВНИХ ДЕТАЛЕЙ З ПОДАЛЬШОЮ МЕХАНІЧНОЮ ОБРОБКОЮ У ПРОГРАМІ AUTODESK INVENTOR. Сучасні проблеми моделювання, (23), 3-10. https://doi.org/10.33842/2313-125X-2023-23-3-10