ТЕХНОЛОГІЇ РЕАЛІЗАЦІЇ ЛОГІЧНОГО ВИВЕДЕННЯ В ПРОГРАМНИХ КОМПЛЕКСАХ

Анотація

Об’єктом дослідження є технології реалізації логічного виведення. Метою статті є визначення основних напрямів досліджень з автоматичного логічного виведення, отриманих на їх основі програмних засобів та відповідних областей застосування.

Логічне виведення є розповсюдженою задачею штучного інтелекту, яка реалізується в прикладному програмному забезпеченні. Оперативність роботи програмного комплексу, зокрема, визначається ефективністю вбудованого механізму логічного виведення. Засоби реалізації логічного виведення мають забезпечувати оптимальний час виконання і взаємодії з іншими компонентами, а також задовольняти вимогам прикладної задачі. В статті виокремлено основні галузі вдосконалення програмних реалізацій механізмів логічного виведення та відповідні напрями досліджень:  (i) розширення концепції та поєднання декількох парадигм логічного програмування (ймовірнісне логічне програмування, нездатне логічне виведення, коіндуктивне програмування); (ii) скорочення часу обміну даними між компонентами програмного комплексу та часу  обробки великих баз знань (вдосконалення моделей співставлення зі зразком в системах, що базуються на правилах, створення або розширення реалізацій засобів логічного виведення для інтеграції в розподілені програмні системи, розробку нових реалізацій механізмів логічного виведення для спеціалізованих мов програмування та мов загального призначення); (iii) поєднання концептуально різних підходів до логічного виведення (поєднання обох підходів до виведення за логічною та продукційною концепціями, інтеграцію парадигм логічного виведення та нейромережевого підходу). Саме поєднання програмних реалізацій різних концепцій, насамперед, механізмів формування логічних висновків та нейромережевих моделей, надає нові можливості штучному інтелекту.

Для кожного напряму досліджень представлено програмні засоби,  також  наведено приклади галузей їх застосування відповідно зазначеній концепції.

Ключові слова:  механізми логічного виведення, ймовірнісне логічне програмування, нездатне логічне виведення, системи, що базуються на правилах, PRISM, ProbLog, XSB Prolog, SWI Prolog, DeepProbLog.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2022-05-24
Як цитувати
Аушева, Н., & Шаповалова, С. (2022). ТЕХНОЛОГІЇ РЕАЛІЗАЦІЇ ЛОГІЧНОГО ВИВЕДЕННЯ В ПРОГРАМНИХ КОМПЛЕКСАХ. Сучасні проблеми моделювання, (23), 11-20. https://doi.org/10.33842/2313-125X-2023-23-11-20