МІНІМІЗАЦІЯ ІНТЕГРАЛЬНОГО РИЗИКУ НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ НА ПРИКЛАДІ БЛИЗНЮКІВСЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Анотація

Оптимізація пожежної техніки та пожежних підрозділів чи не одна із головних проблем на сьогодні в Державній службі України з надзвичайних ситуацій. Враховуючи те, що проходить реформування служби цивільного захисту, перерозподіл сил і засобів, виникає необхідність створення нових пожежно-рятувальних підрозділів. Вибір місця їх нової дислокації має бути науково обґрунтованим і нести високу ефективність по експлуатації сил та засобів служби цивільного захисту. Саме тому, виникає така задача, як визначення додаткових пожежних депо з урахуванням зниження рівня інтегрального ризику надзвичайних ситуацій чи небезпечних подій. Разом з цим, Стратегія реформування державної служби цивільного захисту передбачає запровадження системи управління техногенною та пожежною безпекою на основі ризик-орієнтованого підходу. Тому актуальною задачею є виявлення параметрів, що впливають на величину інтегрального ризику, побудова моделей та методів управління даним ризиком, прогнозування рівня ризику для подальшої розробки обґрунтованих рекомендацій стосовно розміщення нових пожежно-рятувальних підрозділів з урахуванням зменшення рівня ризику надзвичайної ситуації (небезпечної події) на досліджуваній території.

Мета статті полягає у мінімізації ризику надзвичайних ситуацій (небезпечних подій) на прикладі Близнюківського району Харківської області за рахунок збільшення кількості пожежних депо.

В роботі показано обернену залежність між коефіцієнтом покриття області і часом прямування на надзвичайну ситуацію (небезпечну подію). Pеалізовано мінімізацію інтегрального ризику надзвичайних ситуацій (небезпечних подій) за рахунок збільшення кількості пожежних депо на прикладі Близнюківського району Харківської області.  Продемонстровано райони виїзду на реальній карті в Google Maps. Райони виїзду пожежно-рятувальних підрозділів являють собою опуклі багатокутники, вершини яких залежать від сітки доріг. В результаті збільшення з одного пожежного депо до чотирьох, час реагування на пожежу знизиться на 51 %, а відповідних ризик надзвичайної ситуації зменшиться на 72 %.

Ключові слова: інтегральний ризик надзвичайної ситуації, коефіцієнт покриття, час прямування, область покриття, пожежно-рятувальний підрозділ, пожежне депо.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2022-05-24
Як цитувати
Бордюженко, С., Данілін , О., Ляшевська, О., & Уваров, Ю. (2022). МІНІМІЗАЦІЯ ІНТЕГРАЛЬНОГО РИЗИКУ НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ НА ПРИКЛАДІ БЛИЗНЮКІВСЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ. Сучасні проблеми моделювання, (23), 27-37. https://doi.org/10.33842/2313-125X-2023-23-27-37