МОДЕЛЮВАННЯ ТА КОМП'ЮТЕРНА РЕАЛІЗАЦІЯ СПЛАЙНУ З КЛОТОЇДНИХ СЕГМЕНТІВ

  • Ю.І. Бадаєв Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (Україна) https://orcid.org/0000-0002-1415-9739
  • Л.П. Лагодіна Національний транспортний університет https://orcid.org/0000-0003-4012-836X

Анотація

При проектуванні контурів машин і агрегатів, що працюють в рухомому середовищі, важливу роль відіграє забезпечення плавної зміни кривизни. Закон зміни кривизни дуже важливий у цьому випадку, тому що розрив кривизни вздовж поверхні успадковує турбулентний зрив потоку рухомого середовища, що підвищує стійкість агрегату до рухомого середовища.

Збільшення опору рухомому середовищу призводить до зменшення швидкості руху. А при використанні в літакобудуванні порушення рухомого середовища може призвести до піку та падіння літака. Інтегральна крива «клотоїди» відома. Її особливість полягає в тому, що вздовж кривої її кривизна змінюється за лінійним законом. Отже, використання цієї кривої для побудови поверхні може забезпечити лінійний закон зміни кривизни вздовж поверхні.

У роботі розглянуто побудову сплайну, що складається з сегментів клотоїди, який забезпечує лінійну замкнуту зміну кривизни вздовж всієї сплайн-кривої. Зазначений сплайн вигідно використовувати при проектуванні поверхонь машин і вузлів, що працюють у рухомому середовищі (поверхні літаків, автомобілів, кораблів), в якому важливо вказати закон зміни кривизни вздовж поверхні .

Закон зміни кривизни дуже важливий у цьому випадку, тому що розрив кривизни вздовж поверхні успадковує турбулентний зрив потоку рухомого середовища, Це підвищує стійкість агрегату до рухомого середовища. Збільшення опору рухомому середовищу призводить до зменшення швидкості руху. А при використанні в літакобудуванні порушення рухомого середовища може призвести до піку та падіння літака. У роботах [1,2,3] розглядаються різні варіанти ділянок поверхні, але жодна з них не надає лінійного закону зміни кривизни.

Ключові слова: кривизна, сплайн сегментів клотоїди, “клотоїдна” крива.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2022-12-16
Як цитувати
Бадаєв, Ю., & Лагодіна, Л. (2022). МОДЕЛЮВАННЯ ТА КОМП’ЮТЕРНА РЕАЛІЗАЦІЯ СПЛАЙНУ З КЛОТОЇДНИХ СЕГМЕНТІВ. Сучасні проблеми моделювання, (24), 13-19. https://doi.org/10.33842/2313125X-2022-24-13-19