ПОБУДОВА ТА МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЛЕКАЛЬНИХ КРИВИХ У ПРОГРАМАХ AUTOCAD ТА AUTODESK INVENTOR

Анотація

Комп’ютерне моделювання є невід’ємною частиною сучасних технологій. Воно широко застосовується при конструюванні та виготовленні промислових та побутових виробів, елементів декору. Можливість побудови 3D-моделей забезпечується відповідними пакетами прикладними програмами, серед яких AutoCAD та Autodesk Inventor є одними з найбільш ефективних та поширених. Саме вони вивчаються студентами технічних спеціальностей багатьох закладів вищої освіти України та часто застосовуються конструкторами.

Моделювання значної кількості деталей зі складними обводами потребує побудови лекальних кривих, які можуть бути елементами утворюючих (або контурів), направляючих, траєкторій видавлювання, що використовуються при кінематичному способі завдання поверхонь деталей. Можливі послідовності геометричної побудови лекальних кривих (еліпсу, параболи, гіперболи, евольвенти кола, спіралі Архімеда, циклоїдальних кривих, графіків тригонометричних функцій тощо) є загальновідомими і вивчаються студентами технічних спеціальностей. Але сучасні графічні комп’ютерні програми надають різні інструменти, які по різному можуть бути використані для побудови, редагування та подальшого застосування лекальних кривих при тривимірному моделюванні.

У роботі запропоновано та апробовано можливі алгоритми геометричної побудови лекальних кривих у програмах AutoCAD та Autodesk Inventor, що містять найменшу кількість операцій, та виконано їх порівняння та обґрунтування застосування певних команд. Покроково показано побудову параболи, евольвенти кола та спіралі Архімеда. Наведено приклади застосування деяких з цих кривих на етапі тривимірного моделювання, зокрема, автомобільного диска та відцентрового насоса, радіаторної решітки автомобіля.

Окрему увагу приділено у роботі перевагам, які, завдяки параметризації, мають моделі, що побудовані в Autodesk Inventor. Згадано і про переваги аналітичного завдання кривих у цій програмі. Отримані результати успішно впроваджуються в навчальний процес і можуть бути використані закладами освіти і спеціалістами у промисловості та дизайні.

Ключові слова: геометричне моделювання, комп'ютерна графіка, Autodesk Inventor, AutoCAD, лекальна крива, навчальний процес.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2023-07-10
Як цитувати
Архіпов, О., & Стрижак, Г. (2023). ПОБУДОВА ТА МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЛЕКАЛЬНИХ КРИВИХ У ПРОГРАМАХ AUTOCAD ТА AUTODESK INVENTOR. Сучасні проблеми моделювання, (25), 3-10. https://doi.org/10.33842/2313-125X-2023-25-3-110