МОДЕЛЮВАННЯ ПОТОКУ ПОРОХОВИХ ГАЗІВ ПЕРШОЇ КАМЕРИ ГЛУШНИКУ ШУМУ ПОСТРІЛУ СТРІЛЕЦЬКОЇ ЗБРОЇ

  • Д.В. Котляр Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова(м. Миколаїв, Україна) https://orcid.org/0000-0003-1718-753X

Анотація

Подаються результати дослідження модельованого процесу витікання порохових газів з дульної частини гвинтівки у порожнину глушнику шуму пострілу, яке проводилося за допомогою пакетів обчислювальної газодинаміки. Метою дослідження є виявлення впливу геометричних особливостей конструкції глушника на його редукційну ефективність. З огляду на те, що масогабаритні параметри глушнику мають практичний вплив на його зручне використання, намагання зменшити його розмір зберігаючи редукційну ефективність спонукає дослідників до пошуку оптимальних значень його геометричних параметрів виявляючи залежності зміни форми внутрішніх порожнин глушника на плинність газодинамічних процесів в його редукційних камерах. Предметом дослідження є розподіл динамічного тиску потоку в першій камері глушника.

У наявній роботі було прийнято виділити геометричний параметр довжин першої камери у якості керуючого параметра. Змінюючи довжину першої камери було проведено ряд газодинамічних розрахунків робочого потоку у тому числі визначався динамічний тиск у вихідному отворі глушника, для оцінки його ефективності. У ході досліджень було виявлено ефект редукції розширення потоку порохових газів шляхом інтерференції окремих його периферійних шарів у ядро потоку після відбиття їх від поверхонь першої редукційної камери. Редукційна спроможність камери з урахуванням наведеного ефекту інтерференції залежить від геометричної форми утвореного фронту ядра потоку, який приймає форму конічної поверхні.

Проведені дослідження виявили, що зміна форми цієї поверхні фронту потоку порохових газів суттєво впливає на редукційну здатність першої камери глушника. Шляхом зміни довжини першої камери можна отримати дві форми поверхні фронту потоку. При достатньо довгій камері ми маємо повністю сформований конус фронту. У іншому випадку, якщо зменшувати довжину першої камери, можемо спостерігати появу поверхні зрізаного конусу фронту. Впливаючи на форму конусу фронту потоку шляхом зміни довжини першої камери глушника вдалося оптимізувати редукційну здатність першої камери.

Ключові слова: глушник шуму пострілу, редукційна мембрана, розширення потоку, редукція тиску, інтерференція потоків.

 

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2023-07-10
Як цитувати
Котляр, Д. (2023). МОДЕЛЮВАННЯ ПОТОКУ ПОРОХОВИХ ГАЗІВ ПЕРШОЇ КАМЕРИ ГЛУШНИКУ ШУМУ ПОСТРІЛУ СТРІЛЕЦЬКОЇ ЗБРОЇ. Сучасні проблеми моделювання, (25), 139-147. https://doi.org/10.33842/2313-125X-2023-25-139-147