ФІЛОСОФІЯ ЗМІН У ПОЛЬСЬКІЙ ОСВІТНІЙ СИСТЕМІ У СФЕРІ СОЦІАЛЬНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ МОЛОДІ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ

  • Аліція Антас-Ящук

Анотація

Філософія дій, спрямованих на людей з обмеженими можливостями, не повинна призвести до надання безпосередньої допомоги, а повинна базуватися на організації умов, які дадуть змогу інвалідам легше розпочати навчання або влаштуватися на ринку праці, брати безперешкодну участь у соціальному житті. У цьому контексті школа стає унікальним місцем і перед нею постають особливі завдання у сфері побудови соціального клімату для інтеграції.

Соціальна інтеграція розглядається як найвища форма стихійної участі в кожній соціальній групі на основі працездатного членства. Воно спрямоване на протидію сегрегації, ізоляції, нетерпимості та дискримінації інвалідів. Ряд людей та установ залучаються до процесу соціальної інтеграції студентів-інвалідів на кожному рівні їхньої освіти та співпрацюють один з одним на основі мережі.

Соціальна інтеграція студентів з особливими освітніми потребами в контексті змін філософії у польській системі освіти стає темою для подальшого обговорення, що стосується використання пропонованої статті. Всі аргументи та роздуми ґрунтувалися на тематичних довідкових матеріалах та результатах, отриманих під час опитування серед груп учителів, які працюють у середніх школах з інтегрованими класами в Мазовецькому та Люблінському воєводствах.

Основною метою дослідження було довести наступне: якщо взяти за основу довгостроковий досвід викладачів під час роботи з інтегрованими класами, це сприяло б соціальній інтеграції молоді з особливими освітніми потребами та інших членів шкільного співтовариства, включаючи однолітків – у контексті філософії змін, що відбуваються в польській системі освіти.

Ключові слова: філософія змін, соціальна інтеграція, молодь з особливими освітніми потребами, польська система освіти.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2017-06-30
Номер
Розділ
Articles