ПСИХОСОЦІАЛЬНИЙ СТРЕС І ЙОГО ВПЛИВ НА ПРОЦЕС НАВЧАННЯ У ВИШІ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ПРАКТИЧНА ПСИХОЛОГІЯ»

  • Світлана Мельнікова

Анотація

У статті наводяться результати проведеного скринінгового дослідження показників рівня психосоціального стресу за методикою Л. Рідерау. У дослідженні взяли участь 88 студентів-психологів (76 дівчат і 12 юнаків) Мелітопольського державного педагогічного університету ім. Б. Хмельницького (м. Мелітополь) у віці від 18 до 47 років. Через малу кількість обстежених осіб чоловічої статі, обробка результатів дослідження проводилася без урахування гендеру.

Результати дослідження виявили різні рівні психосоціального стресу в студентів-психологів денної та заочної форм навчання. Високий і середній рівні психосоціального стресу, визначені в студентів денної та заочної форм навчання, розглядаються автором як донозологічний стан, який при погіршенні політико-економічних обставин у країні може сформувати соматичну патологію в цій обстежуваній групі.

Незважаючи на те, що середній бал успішності в студентів-психологів виявився невисоким, але все-таки цей контингент може мати більш високі показники. Проведений факторний аналіз дав змогу визначити в студентів-психологів денної та заочної форм навчання внутрішні та зовнішні чинники стресоформування, які в сукупності здатні негативно впливати на педагогічний процес у цих групах студентів.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2015-04-29
Номер
Розділ
Статьи