МОДЕЛЮВАННЯ ЗМІНИ ТЕМПЕРАТУРНОГО ГРАДІЄНТА В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД СТУПЕНЯ ЧОРНОТИ ПОВЕРХНІ В МОДУЛІ

  • О. М. Гумен
  • О. О. Лебедєва

Анотація

Зроблено огляд сучасного стану та основних напрямків досліджень щодо моделювання розподілу температурних полів у виробничому приміщенні. З метою підвищення енергозбереження і заощадження паливних ресурсів дослідження теплових процесів потребують подальшого розвитку. Актуальність такого завдання як економія енергетичних ресурсів на виробництві робить зрозумілим необхідність продовження досліджень у цьому напрямку із залученням геометричних прийомів і новітніх інформаційних технологій для створення комп’ютерних образних моделей температурного поля приміщення.

 Встановлено, що на температурне поле приміщення значно впливає чорнота поверхонь виробничого модулю. Ступінь чорноти матеріалів залежить від ряду факторів, а саме: шорсткості, способу обробки поверхні, температури, довжини хвилі, покриття. Створення коректної моделі потребує врахування їх усіх причому в динаміці технологічного процесу.

Для проведення детального дослідження ступеня чорноти в імпровізованому модулі виробничого приміщення був розроблений спеціальний експериментальний стенд. Аналізуючи результати проведених у ході експерименту вимірювань, відзначаємо, що при підвищенні температури, а також при тривалому знаходженні зразків при підвищеній температурі ступінь чорноти зразків збільшується в зв'язку з процесами окислення на їх поверхні, що не враховується в зазначених у довідниковій літературі даних.

Отримані значення були використані при моделюванні зміни температурного градієнта, створенні образної моделі температурного поля для доповнення аналізу застосування різних матеріалів, порівняння їх характеристик для вибору матеріалу з необхідним ступенем чорноти поверхні. Такий підхід до моделювання теплових процесів забезпечує підвищення ефективності дослідження різноманітних технологічних процесів у складних багатопараметричних динамічних системах.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2019-08-25
Як цитувати
Гумен, О. М., & Лебедєва, О. О. (2019). МОДЕЛЮВАННЯ ЗМІНИ ТЕМПЕРАТУРНОГО ГРАДІЄНТА В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД СТУПЕНЯ ЧОРНОТИ ПОВЕРХНІ В МОДУЛІ. Сучасні проблеми моделювання, (13), 42-48. вилучено із http://magazine.mdpu.org.ua/index.php/spm/article/view/2642