МОДЕЛЮВАННЯ ФОРМИ ПОВЕРХНІ РОЗПУШУВАЧА ВИКОПУВАЛЬНОГО ПЛУГА САДЖАНЦІВ ПЛОДОВИХ КУЛЬТУР

  • О.Г. Караєв
  • О.І. Матковський
  • М.П. Кольцов
  • М.О. Рубцов

Анотація

Наведено результати визначення виду і параметрів напрямної поверхні розпушувача викопувального плуга саджанців плодових культур. Робочій орган викопувального плуга складається з таких конструктивних елементів: відокремлювача, розпушувача, напрямних, по робочих поверхнях яких відбувається рух відокремленої ґрунтової скиби з саджанцем. Попередніми дослідженнями встановлено, що параметри процесу руху відокремленої ґрунтової скиби з саджанцем саме по робочій поверхні активного розпушувача суттєво впливають на величину тягового опору викопувального плуга і, як наслідок, на енергоємність процесу викопування саджанців. Доведено, що енерговитрати на викопування саджанців можуть бути знижені за рахунок зменшення роботи на переміщення ґрунтової скиби по поверхні активного розпушувача шляхом визначення оптимальних параметрів форми його поверхні, яка може бути утворена прямою напрямною, опуклою та ввігнуто-опуклою. За визначеними напрямним проведено аналіз руху грантової скиби.

Зазначено, що переміщення ґрунтової скиби з саджанцем здійснюється за рахунок рухомої сили, яка виникає як реакція з боку незруйнованого ґрунтового масиву під час підкопування саджанців. Тому за критерій аналізу руху ґрунтової скиби було прийнято саме роботу рухомої сили на її переміщення по поверхні активного розпушувача.

Встановлено, що найменше значення роботи рухомої сили на переміщення ґрунтової скиби по поверхні активного розпушувачу досягається тоді, коли його поверхня утворена напрямною у вигляді опуклої кривої. При цьому, значення  роботи рухомої сили дорівнює 997Дж, а опукла крива має такі параметри: кут нахилу до горизонту αр,= 250, радіус дуги R= 2 м. Отримані значення параметрів опуклої напрямної є номінальними, а їх дійсні значення необхідно визначити експериментальним шляхом із застосуванням методів математичного планування експерименту за критерієм тягового опору.

Ключові слова: плодові культури, викопувальний плуг саджанців, активний розпушувач, енергоємність процесу викопування, напрямна, рухома сила, тяговий опір, робота на переміщення, форма поверхні, параметри, опукла крива.

 

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-02-03
Як цитувати
Караєв, О., Матковський, О., Кольцов, М., & Рубцов, М. (2020). МОДЕЛЮВАННЯ ФОРМИ ПОВЕРХНІ РОЗПУШУВАЧА ВИКОПУВАЛЬНОГО ПЛУГА САДЖАНЦІВ ПЛОДОВИХ КУЛЬТУР. Сучасні проблеми моделювання, (16), 128-139. https://doi.org/10.33842/2313-125X/2019/16/128/139

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають