ВАРІАНТНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЕВАКУАЦІЇ ЛЮДЕЙ З ВИСОТНИХ БУДІВЕЛЬ У РАЗІ ВИНИКНЕННЯ НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ

  • В.М. Комяк
  • К.Т. Кязімов

Анотація

Пожежі, вибухи та інші надзвичайні ситуації (НС) являють собою особливу небезпеку для висотних будівель в силу особливостей їх конструктивно-планувальних рішень, призначення, зведення та подальшої евакуації. Характер пожежної вибухопожежної небезпеки висотних будівель визначається: наявністю умов, що сприяють виникненню пожежі; можливістю масового перебування людей в будівлі; висотою будівлі, що перевищує можливості використання для порятунку людей механічних сходів, наявних в гарнізонах пожежної охорони; інтенсивністю поширення під час пожежі у висотній будівлі полум'я, диму, токсичних речовин по приміщенням, коридорам, сходовим клітинам, шахтам ліфтів і технічним комунікаціям; блокуванням ліфтів і виходу з ладу управління ліфтами; можливістю прогресуючого руйнування будівлі при НС.

Таким чином, основна причина трагічних наслідків при НС в висотних будівлях – це блокування шляхів евакуації продуктами горіння та вогнем, тому виникає необхідність в моделюванні руху потоків людей по мережі коридорів, сходів, за допомогою ліфтів і з використанням засобів самопорятунку та з їх раціональним вибором в умовах розвитку НС.

В статті сформульована задача евакуації з висотних будівель, як задача мінімізації часу евакуації людей по мережі, що складається із коридорів, сходів, ліфтів, шляхів руху засобів аварійної евакуації у разі виникнення надзвичайної ситуації в момент часу  і при цьому максимізації ймовірності їх порятунку в кожний  q-тий  інтервал часу при виконанні умов їх неперетинання при русі, умов їх перебування на шляхах переміщення і ряду технологічних обмежень, серед яких можна виділити умови на не перевищення щільності потоку допустимої, маневреності та комфортності людей при їх русі, тощо.

Сформульована задача відноситься до NP-складних. Показано, що задача оптимізації вибору шляхів та засобів для евакуації з висотних будівель має дискретно-неперервну структуру великої вимірності, тому її розв’язок має два етапи: дискретний – оптимізацію на дискретній множині, яка представлена в роботі деревом розв’язків та неперервний – моделювання руху гетерогенних потоків людей по мережі, складовими якої є коридори, сходи, шляхи руху ліфтів та засобів аварійної евакуації.

Ключові слова: висотні будівлі, евакуація, моделювання, дерево розв’язків, варіантне моделювання

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-02-03
Як цитувати
Комяк, В., & Кязімов, К. (2020). ВАРІАНТНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЕВАКУАЦІЇ ЛЮДЕЙ З ВИСОТНИХ БУДІВЕЛЬ У РАЗІ ВИНИКНЕННЯ НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ . Сучасні проблеми моделювання, (17), 27-35. https://doi.org/10.33842/2313-125X/2019/17/27/35