ГЕОМЕТРИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ СПРЯЖЕННЯ ПОВЕРХОНЬ МЕТОДОМ НОРМАЛЕЙ

  • А.М. Подкоритов
  • Н.П. Ісмаілова
  • Г.В. Трушков
  • Н.В. Олійник

Анотація

У роботі пропонується перспективний метод геометричного профілювання трапецеїдальної фрези методом нормалей, для практичного використання при обробці деталей, що мають просторово-складні поверхні тісно пов'язані з утворенням взаємо-огинаючих або спряжених поверхонь.

У сучасних літаках, ракетах кораблях, металорізальних верстатах часто застосовується деталі дуже складної конструкції. Оскільки поверхня оброблювальної деталі і різального інструменту є спряженою, то кожну з даних поверхонь можна представити обвідною по відношенню до другої рухливої поверхні.

Вчені вже давно намагаються оптимізувати процес створенням універсальних графічних інструментів, що представляють по суті графічне зображення параметрів кінематичних пар, зміна одного з яких призводить до зміни інших. Це відкриває можливість отримання форм деталей, з наперед заданими параметрами.

Теорія огинаючих поверхонь отримала подальший розвиток в питаннях профілізації різального інструменту. З питань проектування різального інструменту  (особливо графоаналітичний метод профілізації) полягає в тому, що з графічних побудов у будь-якому місці можна легко перейти на аналітичний метод, при необхідності перевірки або точного визначення параметрів.

Графічні методи дозволяють наочно представити процес отримання профілю інструменту, дати аналіз впливу кожного параметра на профіль і конструктивні розміри і легко виявити помилки в профілізації та профілізації складних криволінійних профілів графічні методи на сьогодні є єдиними

Велике значення при проектуванні спряжених гвинтових поверхонь має точне відтворення їхньої форми як основи надійної роботи майбутніх реальних виробів, що ускладнюється необхідністю виконання досить численних геометричних побудов, виконання яких за допомогою звичайних креслярських інструментів неминуче супроводжується внесенням цілком об'єктивних похибок, уникнути яких можна, що вимагає суттєвої творчої підготовчої, чому і присвячена дана стаття.

Ключові слова: моделювання спряжених поверхонь, метод нормалей, зубчасті колеса, ріжучий інструмент.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-02-03
Як цитувати
Подкоритов, А., Ісмаілова, Н., Трушков, Г., & Олійник, Н. (2020). ГЕОМЕТРИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ СПРЯЖЕННЯ ПОВЕРХОНЬ МЕТОДОМ НОРМАЛЕЙ. Сучасні проблеми моделювання, (17), 82-91. https://doi.org/10.33842/2313-125X/2019/17/82/91

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають