СТРУКТУРНА МОДЕЛЬ ПРОЕКТУВАННЯ ВИДИМОСТІ В ЗАЛАХ ТА СПОРУДАХ ДЛЯ ГЛЯДАЧІВ

  • В.А. Зданевич
  • Т.М. Кундрат
  • С.І. Літніцький
  • Є.В. Пугачов

Анотація

На основі аналізу нормативної та наукової літератури з проектування видимості розроблено структурну модель проектування видимості в залах та спорудах для глядачів.

Модель являє собою орієнтований граф в просторі відношень, який містить 26 вершин і 39 ребер, з яких 38 є дугами.

Множину вершин графу складають: призначення залу або споруди; зона розміщення глядачів відносно об’єкту спостереження; відстань від фокусної точки до спинки крісла 1-го ряду; кількість рядів; зручність і швидкість заповнення і звільнення залу; місткість залу або споруди; глибина ряду; антропометричні дані; нове будівництво; реконструкція; перевищення променя зору; антропометричне перевищення; розміщення фокусної та альтернативної фокусної точок; розміщення підлоги першого ряду; спосіб підйому рядів; висота фокусної точки над підлогою 1-го ряду; висота альтернативної фокусної точки над підлогою 1-го ряду; висоти присхідців рядів; технологічність влаштування конструкції рядів; використання альтернативної фокусної точки; висота підйому рядів; об’єм залу; витрати на опалення; наявність, ширина і розміщення поперечного проходу; форма рядів в плані; вартість конструкції рядів.

В статті показано, як вершина графу  – призначення залу або споруди – виводить проектувальника на відповідні норми проектування, де є інформація щодо проектування видимості: зона розміщення місць для глядачів, перевищення променя зору, межі зміни глибини ряду, розміщення фокусної та альтернативної фокусної точок, розміщення підлоги першого ряду.

 Далі наводяться  вершини графу, на які вони впливають, та вершини графу, які впливають на них, та роз’яснюється характер впливу.

Серед всіх вершин виділяються такі, що впливають на висоту підйому рядів. Це: перевищення променя зору, глибина ряду, кількість рядів, відстань від фокусної точки до спинки крісла першого ряду, висота фокусної точки над підлогою 1-го ряду, висота альтернативної фокусної точки над підлогою 1-го ряду, спосіб підйому рядів, форма рядів в плані та наявність, ширина і розміщення поперечного проходу

В свою чергу висота підйому рядів впливає на об’єм залу, вартість конструкції рядів та необхідність використання альтернативної фокусної точки.

Об’єм залу впливає на витрати на його опалення.  

         Ключові слова: геометрична модель, глибина ряду, видимість, висота підйому рядів, висота присхідця, висота фокусної точки, зона розміщення місць для глядачів, місткість залу, орієнтований граф, перевищення променя зору, поперечний прохід, спосіб підйому рядів, фокусна точка, альтернативна фокусна точка, форма рядів в плані.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-09-07
Як цитувати
Зданевич, В., Кундрат, Т., Літніцький, С., & Пугачов, Є. (2020). СТРУКТУРНА МОДЕЛЬ ПРОЕКТУВАННЯ ВИДИМОСТІ В ЗАЛАХ ТА СПОРУДАХ ДЛЯ ГЛЯДАЧІВ. Сучасні проблеми моделювання, (18), 106-113. https://doi.org/10.33842/22195203/2020/18/106/113

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають