ГРАФОАНАЛІТИЧНИЙ СПОСІБ ПРОЕКТУВАННЯ ЗУБЧАСТОГО ЗАМКОВОГО З’ЄДНАННЯ

  • Н.П. Ісмаілова
  • І.М. Елісєєв
  • Г.В. Трушков

Анотація

У складних реаліях існування сучасної промисловості України, важливим напрямком науково-технічного розвитку, є розробка нових технологій автоматизованого проектування підвищеними вимогами щодо ступеня складності проектування конструкцій і скорочення термінів виконання замовлень. Незважаючи на серйозний тиск кризових явищ в економіці і в умовах посилення конкурентної боротьби на ринку, ці складові змушують здійснювати роботи на найсучаснішому технічному рівні.

Аналіз переваг і недоліків найбільш поширених на практиці типів  зубчастих передач, технічних вимог і технологічних можливостей при їх проектуванні і виготовленні на сучасному етапі розвитку показує, що актуальними є розробки в області створення передач з нетрадиційними профілями зубів.

В статті запропоноване технічне рішення яке відноситься до циліндричних зубчастих механізмів зовнішнього зачеплення, форма зубів коліс яких утворюється початковим контуром що огинає зубчасту рейку, а числа зубів призначаються залежно від призначення механізму необхідного передатного відношення і діаметральних розмірів. Такі механізми використовуються в різних галузях машинобудування у вигляді зубчастих коліс редукторів, лебідок, планетарних і хвилевих передач, а також в якості робочих органів насосів, гідродвигунів, компресорів і двигунів внутрішнього згорання. У нафтогазовій промисловості зубчасті передачі знайшли широке застосування в редукторах верстатів-гойдалок, силових приводах основних агрегатів бурових установок, робочих органах гідравлічних забійних двигунів і об'ємних насосів, допоміжних механізмах. У статті розроблені і дослідженні тільки деякі основні параметри замкового з'єднання що забезпечують працездатність замкової передачі.

Ключові слова: замкова передача, замкові з’єднання, моделювання спряжених поверхонь, кінематичні поверхні,  евольвентні поверхні.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-09-07
Як цитувати
Ісмаілова, Н., Елісєєв, І., & Трушков, Г. (2020). ГРАФОАНАЛІТИЧНИЙ СПОСІБ ПРОЕКТУВАННЯ ЗУБЧАСТОГО ЗАМКОВОГО З’ЄДНАННЯ. Сучасні проблеми моделювання, (18), 114-120. https://doi.org/10.33842/22195203/2020/19/114/120

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають