МОДЕЛЬ ТА СПОСІБ МОДЕЛЮВАННЯ РУХУ ГРУП ЛЮДЕЙ З БУДІВЕЛЬ ПРИ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ

  • В.М. Комяк
  • К.Т. Кязімов

Анотація

Конституція України проголощує найвищою соціальною цінністю безпеку людини, її життя і здоров’я. Кожний громадянин України має конституційне право на безпечні умови проживання, праці, відпочинку. Ці невід’ємні констутитаційні права і свободи людини і суспільства в цілому є об’єктами національної безпеки України.

В останнє десятиліття спостерігається тенденція до зростання кількості і масштабів наслідків надзвичайних ситуацій (НС). НС супроводжуються не тільки матеріальними, а й людськими втратами, тому в умовах НС дуже важливо швидко і правильно прийняти рішення як по ліквідації наслідків НС, так і по порятунку людей.

Серед можливих форм захисту населення є організація керованої евакуації людей з місць розвитку НС, зокрема з будівель за необхідний час, що розраховується виходячи з їх об'ємно-планувальних рішень. Для цього розробляються науково-обґрунтовані плани евакуації людей із будівель, головною складовою яких є програми моделювання людських потоків, які адекватно відображають реальні процеси руху людей. Тому актуальною проблемою є розробка моделей та способів моделювання людських потоків, складовою якої є моделювання руху людей за умови створення підгруп та та груп людей, тобто розташування людей на відстані, що не перевищує максимально-допустиму для їх зберігання. Прикладом таких підгруп можуть виступати або сім’я, або працівники одного підрозділу, або рятувальники, що виконують одну рятувальнульну операцію, тощо.

Підгрупи можуть обєднуватися в групи. Тому виникає проблема моделювання руху людей з урахуванням обмежень на максимально-допустимі відстані між людьми, яка є складовою моделювання раціональних планів евакуації з будівель.

В роботі побудовано змістовну постановку моделювання руху людей з урахуванням максимально-допустимих відстаней між ними. Формалізовані обмеження умов неперетинання елипсів, які є моделлями людей, з урахуванням максимально-допустимих відстаней між ними. Ці обмеження записані за допомогою нормалізованої квазі-phi-функції для пари еліпсів.

Ключові слова: гетерогенний людський потік, моделювання руху, умови неперетинання, максимально-допустимі відстані

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-09-07
Як цитувати
Комяк, В., & Кязімов, К. (2020). МОДЕЛЬ ТА СПОСІБ МОДЕЛЮВАННЯ РУХУ ГРУП ЛЮДЕЙ З БУДІВЕЛЬ ПРИ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ. Сучасні проблеми моделювання, (18), 128-135. https://doi.org/10.33842/22195203/2020/18/128/135