МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЛЬОТНОЇ БУДОВИ МОСТА В СИСТЕМІ AUTODESK REVIT

  • Н.І. Грицина
  • В.М. Рагулін

Анотація

В даний час в будівельній галузі відбувається процес активного впровадження BIM-технологій – технологій інформаційного моделювання будівель і споруд. На відміну від роботи в класичних системах автоматизованого проектування (САПР), робота в BIM-орієнтованих програмних комплексах дозволяє моделювати не тільки самі будівельні об'єкти, а й управляти їх характеристиками, а також всілякими їх змінами в часі. Крім того, одним з основних принципів інформаційного моделювання є прагнення об'єднати в одній інформаційній моделі всі стадії життєвого циклу споруди та всі розділи проектування.

          В цій роботі розглядається варіант розробленого завдання з дисципліни «Використання пакету Revit в задачах будівництва мостів» за освітньою програмою «Транспортне будівництво та цивільна інженерія». В ХНАДУ кафедра «Інженерна та комп’ютерна графіка» протягом багатьох років викладає комп’ютерні програми фірми Autodesk: AutoCAD, Inventor, Civil 3D. Останнім часом, з метою впровадження сучасних технологій інформаційного моделювання, для студентів дорожньо-будівельних спеціальностей було розроблено кілька завдань по створенню об’єктів в системі Autodesk Revit. Враховуючи, що ця система більшою мірою орієнтована на створення архітектурних споруд та їх конструкцій, одне з розроблених завдань – побудова двоповерхового будинку з подальшим оформленням конструкторської документації. А щоб показати можливості цієї системи при проектуванні мостів та переходів, для підготовки фахівців спеціальності 192 «Будівництво та цивільна інженерія», було розроблено завдання з моделювання прольотної будови малого мосту.

В Autodesk Revit існує велика кількість стандартних елементів,об’єднаних у відповідні сімейства, таких як стіни, вікна, двері, перекриття та інші, які дозволяють створювати інформаційні моделі споруд або редагувати існуючі, не витрачаючи зайвого часу на розробку окремих елементів. Що стосується проектування мостових переходів – процес створення інформаційних моделей тут набагато складніший.

Ключові слова: BIM-технології, освітній процес, Autodesk Revit, архітектурні споруди, прольотні будови.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-09-07
Як цитувати
Грицина, Н., & Рагулін, В. (2020). МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЛЬОТНОЇ БУДОВИ МОСТА В СИСТЕМІ AUTODESK REVIT. Сучасні проблеми моделювання, (19), 50-56. https://doi.org/10.33842/2313-125X/2019/19/50/56

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають