ГЕОМЕТРИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ КОНІЧНИХ СПРЯЖЕНИХ ПОВЕРХОНЬ

Анотація

У роботі пропонується геометричне моделювання конічних спряжених поверхонь на базі параметричного кінематичного гвинта, для практичного використання в проектуванні ріжучого інструменту для обробки деталей.

У сучасних системах автоматичного проектування складних виробів машинобудування все більш широке застосування знаходять параметричні геометричні методи побудови криволінійних поверхонь з використанням комп'ютерних технологій, що виключають інтерференцію. Пошуки нових шляхів вдосконалення технологічних процесів виготовлення деталей на верстатах з числовим програмним управлінням.

Одним з головних напрямків в прикладної геометрії з моделювання слід вважати вивчення і конструювання форм поверхонь в тісному взаємозв'язку з тими умовами роботи конструкцій, в яких належить їх використовувати. Форми складних криволінійних поверхонь впливають на надійність і довговічність роботи виробів і тому приділяється велика увага конструювання поверхонь з урахуванням все більшої кількості наперед заданих умов формоутворення криволінійних поверхонь. Застосування параметричних геометричних методів для опису реальних поверхонь, одержуваних в результаті штампування, що відбиває реальний фізичний процес, є актуальною проблемою.

 За останні роки при виготовленні точних високоякісних виробів кінематичних пар і ріжучого інструменту широко стали застосовуватися складні криволінійні поверхні, які вимагають розробки геометричного апарату по їх моделювання.

Моделювання конічних спряжених поверхонь на базі параметричного кінематичного гвинта пропонованим способом дозволить виключити інтерференцію при виготовленні ріжучого інструменту конічної форми.

        Ключові слова - моделювання спряжених поверхонь, параметричний кінематичний гвинт, ріжучий інструмент, конічна форма, конічні спряжені поверхні.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-06-16
Як цитувати
Ісмаілова , Н., Акініна , Т., Трушков , Г., Олійник , Н., & Якуц , О. (2021). ГЕОМЕТРИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ КОНІЧНИХ СПРЯЖЕНИХ ПОВЕРХОНЬ . Сучасні проблеми моделювання, (21), 137-143. https://doi.org/10.33842/22195203/2021/21/137/143

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають