ГЕОМЕТРИЧНЕ УЗАГАЛЬНЕННЯ ПОБУДОВИ ЗУБЧАСТИХ ЗАЧЕПЛЕНЬ

  • Є.М. Сівак Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» (Україна) https://orcid.org/0000-0002-5526-8544
  • М.В. Матюшенко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» (Україна) https://orcid.org/0000-0003-4727-8993

Анотація

Розглядаються деякі питання визначень та понять основних термінів теорії зубчастих зачеплень та запропоновані нові терміни, а також доведено узагальнення побудови будь-яких зачеплень. Відомо, що невід’ємною частиною більшості сучасних машин, частиною, яка визначає їх якість та надійність є зубчасті передачі, будучі одним із найпоширеніших видів механічних передач.

Актуальність теми визначається необхідністю дослідження та удосконалення існуючих та створенню нових технологічних схем систем зачеплення. Дослідження показали, що вже тільки за рахунок зміни геометрії зачеплення можна досягти значного поліпшення умов роботи зубчастих передач, збільшити термін служби при збережені інших умов.

У технічній літературі існують певні визначення, наприклад, «плоске зачеплення», «лінія зачеплення гвинтових коліс», «теорема просторових зачеплень»… Стаття вказує на те, що поняття «плоске зачеплення» не зовсім вірно. Правильніше характеризувати плоску чи просторову передачу, при цьому зачеплення може бути однаковим в обох випадках; «лінія зачеплення» залежить від виду самого зачеплення, а не від виду коліс; теорема для «плоских зачеплень» така, як для «просторових зачеплень» і так далі.

У роботі подана доцільність дати назву «модулю», як геометричному критерію зубчастої передачі – «модуль передачі», від якого залежать розміри передачі, від яких вже залежить робоча діянка лінії зачеплення.

Визначення «вісі зачеплення» пов’язано нерозривно з визначенням «площини зачеплення», яке практично зовсім не використовується у теорії зачеплень. Запропоновано використовувати поняття «площина зачеплення», яке дозволяє розглядати кожну передачу, як плоску.

Уточнюються визначення «кута зачеплення», та інші поняття, такі, як «коефіцієнт перекриття», «коефіцієнт питомого ковзання».

Запропоновано ідеї для подальших досліджень, пов’язаних з темою геометричних параметрів зубчастих зачеплень та їх теоретичних характеристик.

Наведено перспективу продовження вказаного напряму досліджень і реалізації в інноваційних різноманітних розробках з пропозицією до сумісної дослідницької роботи та обговоренню за даною темою.

Ключові слова: плоска передача; просторова передача; модуль; вісь зачеплення; лінія зачеплення; кут зачеплення; коефіцієнт перекриття.

 

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2023-07-10
Як цитувати
Сівак, Є., & Матюшенко, М. (2023). ГЕОМЕТРИЧНЕ УЗАГАЛЬНЕННЯ ПОБУДОВИ ЗУБЧАСТИХ ЗАЧЕПЛЕНЬ. Сучасні проблеми моделювання, (25), 210-216. https://doi.org/10.33842/2313-125X-2023-25-210-216

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають