АЛГОРИТМ ВИЗНАЧЕННЯ ВІДНОСНОЇ ЯСКРАВОСТІ ВИХІДНОГО ПРОМЕНЯ З ПОХИЛОЇ ЦИЛІНДРИЧНОЇ СВІТЛОВОЇ ШАХТИ З ДЗЕРКАЛЬНИМ ВІДБИВАННЯМ СВІТЛА

  • В. А. Зданевич
  • Т. М. Кундрат
  • С. І. Літніцький
  • Є. В. Пугачов

Анотація

Розроблено алгоритм визначення відносної яскравості вихідного променя з похилої циліндричної світлової шахти з дзеркальним відбиванням світла від її внутрішньої поверхні. Алгоритм ґрунтується на способі визначення яскравості вихідного променя, розробленому для вертикальної циліндричної світлової шахти для   моделі розподілу яскравості за Муном-Спенсер (хмарний небозвід), коли відносна яскравість точки на небозводі залежить лише від її кутової висоти.

В сучасних п’ятнадцяти моделях розподілу відносної яскравості за небозводом, стандартизованих Міжнародною комісією з освітлення, яскравість залежить не тільки від кутової висоти точки на небозводі, а й від положення на ньому сонця на даний момент сонячного часу.  Тому навіть для вертикальної циліндричної світлової шахти алгоритм визначення яскравості вихідного променя вимагає корегування.

Використання алгоритму дозволяє визначати в розрахунковій точці під шахтою  світловий вектор, а також інші інтегральні характеристики світлового поля (сферичну і напівсферичну освітленість, циліндричну освітленість, просторову освітленість), створені відбитим від внутрішньої поверхні світлової шахти світлом, або освітленість площини (поверхні). Вибір конкретної інтегральної характеристики світлового поля залежить від призначення приміщення, яке освітлюється світловою шахтою. А вибір моделі розподілу відносної яскравості диктується особливостями світлового клімату району будівництва.

Для переходу від відносних характеристик світлового поля до абсолютних треба задіяти яскравість небозводу в зеніті на даний момент сонячного часу.

Запропонований алгоритм можна використати і для простішого випадку, коли світлова шахта є вертикальною.       

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2019-06-13
Як цитувати
Зданевич, В. А., Кундрат, Т. М., Літніцький, С. І., & Пугачов, Є. В. (2019). АЛГОРИТМ ВИЗНАЧЕННЯ ВІДНОСНОЇ ЯСКРАВОСТІ ВИХІДНОГО ПРОМЕНЯ З ПОХИЛОЇ ЦИЛІНДРИЧНОЇ СВІТЛОВОЇ ШАХТИ З ДЗЕРКАЛЬНИМ ВІДБИВАННЯМ СВІТЛА. Сучасні проблеми моделювання, (14), 93-100. https://doi.org/10.33842/2313-125X/2019/14/93/100

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають