ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ КЛАСТЕРІВ ЗАСОБАМИ ДИСКРЕТНОЇ ГЕОМЕТРІЇ

  • М. В. Микитась
  • А. Г. Якусевич
  • В. І. Скочко

Анотація

Однією з найбільш гострих проблем, що вирішуються в рамках оптимізації процесів взаємодії між різноманітними  суб’єктами ринкових відносин, є вибір та об’єднання цих суб’єктів за деякими спільними ознаками або характеристиками в робочі групи для спільного виконання поставлених завдань та одержання максимального позитивного ефекту від такої взаємодії. Відповідні об’єднання можуть набувати нових виняткових властивостей завдяки синергетичному ефекту та представляють собою кластери. Якщо мова йде про об’єднання організаційних структур з метою покращення якості управління ними та створення осередків ефективного виконання окремих видів виробничих процесів (або їх комплексу), то відповідні утворення можна віднести до кластерних організаційних структур.

Проблематика ефективного утворення кластерних організаційних структур є дуже гострою, оскільки, в більшості випадків, підвищенню ефективності виробничих процесів перешкоджають не технологічні недоліки використовуваного при цьому обладнання та матеріально-технічної бази у цілому, а неоптимальні (й часом непродумані) управлінські рішення. Особливо відчутною дана проблематика стає у галузі організації будівельного виробництва.

В даній роботі пропонується новий підхід до формування організаційних кластерів у вигляді повнозв’язних графів на секторальній діаграмі, до кожного сектору якої у процесі вирішення повинні увійти найбільш близькі за досвідом та ефективністю виконання споріднених робіт організації, що надалі спільно працюватимуть над визначеною відповідним сектором множиною проектів та/або завдань. Кожній вершині графу пропонується ставити у відповідність одну організацію із переліку потенційних виконавців, а інтенсивність очікуваної взаємодії між ними описувати відповідними коефіцієнтами. В процесі розрахунку кожна вершина приймає деяке урівноважене під дією зовнішніх впливів та сил взаємодії положення. За координатами кожного вузла визначається сектор (кластер), до якого відповідна організація входитиме для забезпечення максимальної ефективності роботи даного кластера. 

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2019-06-13
Як цитувати
Микитась, М. В., Якусевич, А. Г., & Скочко, В. І. (2019). ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ КЛАСТЕРІВ ЗАСОБАМИ ДИСКРЕТНОЇ ГЕОМЕТРІЇ. Сучасні проблеми моделювання, (14), 122-139. https://doi.org/10.33842/2313-125X/2019/14/122/139

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають