СТРУКТУРА ТРИВИМІРНОГО КЛІТИННОГО АВТОМАТУ ДЛЯ ПОБУДОВИ ЗОБРАЖЕННЯ ДИНАМІЧНИХ СИСТЕМ

  • В. В. Ванін
  • О. В. Залевська
  • В. О. Чередніченко

Анотація

У роботі наведено структуру клітинного тривимірного автомату, з можливістю редагування та зупину процесу відбудови розвитку динамічної структури. Побудова зображення такого процесу дозволяє розширити  застосування клітинних автоматів для створення різних динамічних об’єктів комп’ютерної графіки.   Розглянуто утворення об’єктів як натуральних так і штучних  з абстрактною формою, на прикладі печерної системи. Отримана система за допомогою клітинного автомату зможе симулювати природню генерацію та розповсюдження печери. Наведено способи ефективного використання згенерованих продуктів клітинних автоматів в контексті графічних додатків.

Комплексне використання  3D методів в компютерній графіці дозволяють створити  модель об’єкту та показати її розвиток на прикладі відображення рівнів гри в режимі реального часу. Наведені застосунки є новими підходами до процедурної генерації, що використовують властиві обмеження процесу та непередбачуваність клітинного автомату.

Будуючи дослідження на простих правилах, виявлено досить багато корисних конфігурації з можливістю створення вірогідних гірських утворень, печерних систем, сталагмітів та інших складних природних або фізичних структур, при цьому вони легко параметризуються і об'єднуються.

Структура такого клітинного автомату буде складатись, з таких процедур та функцій, що забеспечили наступні умови:

  • можливість керування генерацією клітинного автомату;
  • зберігання стану автомату та всіх його живих клітин;
  • генерація наступної ітерації;
  • відображення клітинного автомату;
  • керування станом КА.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2019-06-13
Як цитувати
Ванін, В. В., Залевська, О. В., & Чередніченко, В. О. (2019). СТРУКТУРА ТРИВИМІРНОГО КЛІТИННОГО АВТОМАТУ ДЛЯ ПОБУДОВИ ЗОБРАЖЕННЯ ДИНАМІЧНИХ СИСТЕМ. Сучасні проблеми моделювання, (15), 43-50. https://doi.org/10.33842/2313-125X/2019/15/43/150

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають