МОДЕЛЮВАННЯ РОБОТИ ПІДВІСКИ ЛЕГКОВОГО АВТОМОБІЛЯ У ПРОГРАМІ AUTODESK INVENTOR

  • О. В. Архіпов
  • К. В. Масляєв

Анотація

В роботі наведені результати розробки та впровадження методу моделювання підвіски легкового автомобіля із наперед обраними параметрами для проведення комп’ютерних експериментів та визначення плавності руху автомобіля.

За існуючими рекомендаціями авторами прийняті вихідні параметри перспективного автомобіля, а також розроблено оригінальний дизайн кузова автомобіля типу «універсал». У програмі Autodesk Fusion 360 побудована комп’ютерна модель кузова, яка була імпортована у середовище Autodesk Inventor. Значна увага приділена обранню типу передньої та задньої підвіски перспективного автомобіля. Це пов’язано з тим, що від конструкції підвіски в значній мірі залежить поведінка автомобіля на дорозі, можливість досягнення високих швидкостей і безпека при здійсненні маневрів. Зроблений розрахунок основних характеристик підвіски автомобіля (жорсткості, статичного прогину, коефіцієнту демпфірування).

Тривимірне моделювання підвіски виконано у програмі Autodesk Inventor із урахуванням геометричних параметрів автомобіля, а аналіз функціонування обраної конструкції проведено у середовищі динамічного моделювання цієї ж програми.

Комп’ютерна модель підвіски, що побудована засобами Autodesk Inventor, є параметричною та дає змогу швидко та досить суттєво змінювати геометрію окремих деталей, жорсткість підвіски, коефіцієнт демпфірування підвіски, жорсткість коліс, коефіцієнт демпфірування коліс, оцінювати всі параметри роботи підвіски.

Створена модель може бути використана для розрахунків на міцність та витривалість. За результатами роботи побудовані та проаналізовані графічні залежності, які описують навантаження на елементи підвіски та плавність руху автомобіля.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2019-08-25
Як цитувати
Архіпов, О. В., & Масляєв, К. В. (2019). МОДЕЛЮВАННЯ РОБОТИ ПІДВІСКИ ЛЕГКОВОГО АВТОМОБІЛЯ У ПРОГРАМІ AUTODESK INVENTOR. Сучасні проблеми моделювання, (13), 3-11. вилучено із http://magazine.mdpu.org.ua/index.php/spm/article/view/2637