УДОСКОНАЛЕННЯ ПОБУДОВИ КРЕСЛЕНИКІВ ЦИЛІНДРИЧНИХ ЗУБЧАСТИХ ПЕРЕДАЧ В ПАКЕТІ AUTODESK INVENTOR

  • Є. М. Іванов
  • В. В. Омельченко
  • А. А. Гнатюк

Анотація

Робота присвячена опису вдосконаленого методу побудови кресленика циліндричної зубчастої передачі. В роботі показано, що майстер проектування пакету Autodesk Inventor дозволяє створювати параметричні 3D-моделі елементів циліндричної зубчастої передачі. Але при побудові кресленика 3D-моделі циліндричної зубчастої передачі не враховується ряд умовностей при зображенні циліндричних зубчастих колеса, шестерні і зубців в зачепленні, передбачених діючим стандартом.

В роботі показано переваги вдосконаленого методу, який полегшує побудова кресленика циліндричної зубчастої передачі в пакеті Autodesk Inventor, використовуючи параметричні 3D-моделі складальних одиниць «циліндричне зубчасте колесо і циліндрична зубчаста шестерня в параметричних оболонках».

Складальні одиниці розроблялися зі збігом ідентифікаторів змінних при побудові 3D-моделей «оболонка циліндричної шестерні і циліндричного колеса» використовуючи довідкові дані (основні геометричні параметри циліндричної зубчастої передачі), як вихідні параметри для можливості збереження та використання при параметризації.

При створенні кресленика циліндричної зубчастої передачі використовується складальна одиниця «циліндрична зубчаста передача» та розроблений алгоритм подання геометричної інформації її елементів з довільними вихідними параметрами для полегшення побудови креслеників в пакеті Autodesk Inventor у відповідності з діючим стандартом.

Запропонований вдосконалений метод виконання креслеників циліндричних зубчастих передач з довільними вихідними параметрами в пакеті Autodesk Inventor  може бути застосований на виробництві для оптимізації розробки конструкторської документації у відповідності з діючим стандартом.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2019-08-25
Як цитувати
Іванов, Є. М., Омельченко, В. В., & Гнатюк, А. А. (2019). УДОСКОНАЛЕННЯ ПОБУДОВИ КРЕСЛЕНИКІВ ЦИЛІНДРИЧНИХ ЗУБЧАСТИХ ПЕРЕДАЧ В ПАКЕТІ AUTODESK INVENTOR. Сучасні проблеми моделювання, (13), 55-61. вилучено із http://magazine.mdpu.org.ua/index.php/spm/article/view/2644