РОЗРОБКА МОДЕЛІ КОНТЕЙНЕРА ДЛЯ НОВОГО СПОСОБУ ДОСТАВКИ ВОГНЕГАСНИХ РЕЧОВИН

Анотація

Запропонована геометрична модель контейнера для нового способу доставки вогнегасної речовини в зону пожежі, розташованої на значній відстані. Ідея доставки основана на механічній операції метання. Для цього речовину (наприклад, вогнегасний порошок) поміщають у тверду оболонку спеціальний контейнер. Після доставки до місця пожежі контейнер повинен зруйнуватися і вивільнити речовину, що сприятиме гасінню пожежі.

У відомому способі віддаленої доставки вогнегасної речовини використовується пневматична гармата з контейнером циліндричної форми. В процесі доставки циліндр повинен обертатися навколо своєї осі для забезпечення стійкості руху. При цьому виникають складнощі регулювання розподілу потоків стисненого повітря в дулі гармати.

У новому способі доставки використовується контейнер, який складається з двох сферичних ємностей, сполучених стержнем (подібно гантелі). Ініціювання обертово-поступального руху гантелі у вертикальній площині здійснюється завдяки дії вибухових імпульсів, спрямованих на кожний її вантаж заздалегідь розрахованим чином.

Запропонований спосіб віддаленої доставки вогнегасної речовини, упаковану в оболонку гантелеподібної форми, вимагає досліджень конструкції елементів гантелі. Необхідно поєднати  розв'язки декількох задач з суперечливими вимогами. По-перше, конструкція гантелі повинна бути міцною і витримати стартові зусилля, створені вибуховими імпульсами піропатронів. По-друге, конструкція повинна забезпечити її миттєве руйнування після доставки до зони пожежі. І, по-третє, конструкція гантелі повинна забезпечити зручну технологію наповнення ємностей вогнегасними речовинами. Розв'язання цієї задачі пропонується здійснити за допомогою одного з многогранних тіл Архімеда.

Можливість роздільної доставки двох вогнегасних речовин завдяки наявності двох сферичних ємностей гантелі дозволить започаткувати нову технологію пожежогасінні. Вона базується на тому, що для збільшення ефекту гасіння деякі хімічні речовини доцільно поєднувати і змішувати безпосередньо в зоні пожежі.

Ключові слова: гантелеподібна форма контейнеру, обертово-поступальний рух контейнера, елементи гантелеподібного контейнера.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-06-16
Як цитувати
Калиновський , А. (2021). РОЗРОБКА МОДЕЛІ КОНТЕЙНЕРА ДЛЯ НОВОГО СПОСОБУ ДОСТАВКИ ВОГНЕГАСНИХ РЕЧОВИН. Сучасні проблеми моделювання, (21), 144-153. https://doi.org/10.33842/22195203/2021/21/144/153