АВТОМАТИЗАЦІЯ ОФОРМЛЕННЯ КОНСТРУКТОРСЬКОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ ПРУЖИН РОЗТЯГАННЯ В ПАКЕТІ AUTODESK INVENTOR

Анотація

 

В роботі пропонуються розробки, які доповнюють функціонал пакету Autodesk Inventor для скорочення термінів проектування тривимірних моделей та виконання креслеників згідно діючих стандартів.

Розробки продемонстровані на прикладі автоматизації оформлення конструкторської документації при створенні тривимірної моделі і кресленика пружини розтягання.

Рішення проблеми здійснювалося за допомогою можливостей пакета Autodesk Inventor - підсистеми iLogic. Запропоноване рішення засноване на створенні правила iLogic для моделі пружини розтягання. Для оперативної взаємодії проектувальника з машинобудівною САПР був розроблений шаблон.

Геометричні характеристики пружини розтягання введені як параметри проектувальника. Для зорового сприйняття графічної інформації  кожному параметру присвоєно ідентифікатор змінної з активацією експорту. Правило iLogic створено для параметрів, які використовуються в технічних вимогах. Форми параметрів відображають їх властивості в окремому вікні файлу деталі.

Для оптимізації оформлення конструкторської документації був розроблений шаблон кресленика. Шаблон кресленика розроблявся з можливістю, в автоматичному режимі, візуального відображення технічних вимог та чисельних значень числових параметрів і текстового опису текстових параметрів використовуючи властивості тривимірної моделі пружини розтягання. Для цього форми технічних вимог та ідентифікатори змінних відображають в ескізних позначеннях. При розміщенні на форматі шаблону тривимірної моделі пружини розтягання автоматично активується експорт її властивостей.

Запропоновані розробки скорочують терміни проектування тривимірних моделей пружин розтягання та визуалізацію технічних вимог при виконанні їх креслеників у відповідності до діючих стандартів.

Розроблені в роботі шаблони впроваджено в навчальний процес та може бути застосовано в машинобудуванні для оптимізації розробки конструкторської документації на стадії проектування.

Ключові слова: правила iLogic, візуалізація,  пружина розтягання, конструкторська документація, Autodesk Inventor.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2022-05-24
Як цитувати
Іванов, Є., Алефіров , О., Куліш , М., & Овсянніков , В. (2022). АВТОМАТИЗАЦІЯ ОФОРМЛЕННЯ КОНСТРУКТОРСЬКОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ ПРУЖИН РОЗТЯГАННЯ В ПАКЕТІ AUTODESK INVENTOR. Сучасні проблеми моделювання, (23), 90-97. https://doi.org/10.33842/2313-125X-2023-23-90-97