МОДЕЛЮВАННЯ СПРЯЖЕНИХ ГВИНТОВИХ ПОВЕРХОНЬ

  • А. Н. Подкоритов
  • Н. П. Ісмаілова
  • Г. В. Трушков
  • І. Г. Радченко
  • Л. В. Лєбєдєва

Анотація

Створення ефективних методів для досконалої обробки виробів на гнучких автоматизованих виробництвах, на обробних модулях, на верстатах з числовим програмним управлінням, що не може бути досягнуто без комп’ютерно-орієнтованих технологій, які дають можливість ефективного геометричного проектування. Тому у роботі розглянуто моделювання геометро-кінематичним методом спряжених гвинтових поверхонь стосовно до ріжучого інструмента - черв'ячної фрези. Працездатність багатозаходної чистової черв'ячної фрези у значній мірі залежить від параметрів начальної гвинтової поверхні.

Моделювання ріжучого інструменту вимагає від прикладної геометрії створення таких ефективних методів профілізації, які скорочують терміни проектування і забезпечують необхідну розрахунково-графічну точність, а також дозволять поширити сферу застосування параметричного кінематичного гвинта для проектування гвинтових поверхонь і їх різновидностей.

У зв’язку із зростанням матеріальних і фінансових витрат, високу трудомісткість продукції і обмеженістю ресурсів необхідність ефективного використання виробничих ресурсів в сучасному виробництві стає все більш актуальною.

Вчені вже давно намагаються оптимізувати процес створенням універсальних графічних інструментів, до числа яких може бути віднесено і кінематичний гвинт, що являє собою по суті графічне зображення параметрів кінематичних пар, зміна одного з яких призводить до зміни інших, що відкриває можливість отримання форм деталей, з наперед заданими параметрами, зокрема деталей, спільна робота яких вільна від взаємного впровадження.

Велике значення при проектуванні спряжених гвинтових поверхонь має точне відтворення їхньої форми як основи надійної роботи майбутніх реальних виробів, що ускладнюється необхідністю виконання досить численних геометричних побудов, виконання яких за допомогою звичайних креслярських інструментів неминуче супроводжується внесенням цілком об'єктивних похибок, уникнути яких можна, що вимагає суттєвої творчої підготовчої, чому і присвячена дана стаття.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2019-06-13
Як цитувати
Подкоритов, А. Н., Ісмаілова, Н. П., Трушков, Г. В., Радченко, І. Г., & Лєбєдєва, Л. В. (2019). МОДЕЛЮВАННЯ СПРЯЖЕНИХ ГВИНТОВИХ ПОВЕРХОНЬ. Сучасні проблеми моделювання, (14), 164-170. https://doi.org/10.33842/2313-125X/2019/14/164/170

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають