МОДЕДЮВАННЯ СПРЯЖЕНИХ ЕВОЛЬВЕНТНИХ ПОВЕРХОНЬ, ЩО ВИКЛЮЧАЮТЬ ІНТЕРФЕРЕНЦІЮ

  • А. М. Подкоритов
  • Н. П. Ісмаілова
  • Г. В. Трушков

Анотація

Виробництво якісних, надійних і довговічних виробів в будь-якій галузі промисловості може бути досягнуто тільки за умови поєднання високої технологічної культури виробництва і високої культури проектування, що включає в себе і вибір відповідних матеріалів, і призначення режимів термообробки, і визначення оптимальних допусків і посадок, і якості обробки поверхонь, і не в останню чергу, оптимальне, з точки зору функціонального призначення виробів, поєднання їх форми і розмірів.

Особливе значення точності форми і розмірів приділяється при проектуванні спряжених деталей, особливо якщо форми цих деталей можуть бути отримані лише графічним шляхом. Вчені вже давно намагаються оптимізувати цей процес створенням універсальних графічних інструментів, до числа яких може бути віднесено і створення кінематичного гвинта, що являє собою по суті графічне зображення параметрів кінематичних пар, зміна одного з яких призводить до зміни інших, що відкриває можливість отримання форм деталей, з наперед заданими параметрами, зокрема деталей, спільна робота яких вільна від взаємного впровадження їх поверхонь один в одного, що узагальнено названа «інтерференцією» поверхонь, а в реальних конструкціях носить більш прозаїчну назву «підрізання» поверхонь одна одною. Велике значення при проектуванні спряжених поверхонь має точне відтворення їхньої форми як основи надійної роботи майбутніх реальних виробів, що ускладнюється необхідністю виконання досить численних геометричних побудов, виконання яких за допомогою звичайних креслярських інструментів неминуче супроводжується внесенням цілком об'єктивних похибок, уникнути яких можна, використовуючи сучасну електронно-обчислювальну техніку, що вимагає суттєвої творчої підготовчої роботи, чому і присвячена дана стаття. Де розглянуто моделювання спряжених евольвентна поверхонь по контактної поверхні зачеплення інструменту та деталі, що виключає інтерференцію.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2019-08-26
Як цитувати
Подкоритов, А. М., Ісмаілова, Н. П., & Трушков, Г. В. (2019). МОДЕДЮВАННЯ СПРЯЖЕНИХ ЕВОЛЬВЕНТНИХ ПОВЕРХОНЬ, ЩО ВИКЛЮЧАЮТЬ ІНТЕРФЕРЕНЦІЮ. Сучасні проблеми моделювання, (13), 145-154. вилучено із http://magazine.mdpu.org.ua/index.php/spm/article/view/2656

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають