АНАЛІЗ СПОТВОРЕНЬ ПРИ НАНЕСЕННІ РАСТРОВИХ ЗОБРАЖЕНЬ НА КРИВОЛІНІЙНІ СІТКИ

  • Н. М. Аушева
  • Я. С. Кремець
  • О. В. Несвідоміна

Анотація

Сучасні системи комп’ютерної графіки та математики володіють потужними алгоритмами нанесення растрових зображень на криволінійні плоскі області та поверхні. При будь-якому нанесенні плоского зображення на криволінійну область відбувається його спотворення. Розробка алгоритмів нанесення зображень на криволінійні області з найменшими спотвореннями має певну актуальність.

За основу запропонованого способу нанесення плоского зображення на криволінійну область прийнято конформне відображення, при якому залишаються однаковими величини кутів між відповідними лініями в образі і в прообразі. Здійснити таке відображення можливо для двох сіток із квадратними комірками нескінченно малих розмірів, між якими встановлені відповідності.

Будь-яке растрове зображення у jpg-форматі можна представити у вигляді квадратних комірок малих розмірів (пікселів), які мають відповідні кольори та яскравості. Криволінійну область теж потрібно задати із квадратів нескінченно малих розмірів, якою є ізометрична сітка. Тоді зчитуваний колір кожного пікселя растрового зображення переноситься на відповідну квадратну комірку ізометричної сітки.

В статті проведено візуальне порівняння відображень візерунків вишиванок на плоску полярну сітку віднесеної як до ізометричних координат, так і до не ізометричних координат. Показано, що в другому випадку відображення має більше спотворення. Причому, використання рівняння поверхні в ізометричних координатах зменшує спотворення зображення при застосуванні оператора середовища Maple.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2019-06-13
Як цитувати
Аушева, Н. М., Кремець, Я. С., & Несвідоміна, О. В. (2019). АНАЛІЗ СПОТВОРЕНЬ ПРИ НАНЕСЕННІ РАСТРОВИХ ЗОБРАЖЕНЬ НА КРИВОЛІНІЙНІ СІТКИ. Сучасні проблеми моделювання, (15), 3-9. https://doi.org/10.33842/2313-125X/2019/15/3/9

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають