КОНФОРМНЕ ВІДОБРАЖЕННЯ РАСТРОВИХ НАПИСІВ НА ПЛОСКІ КРИВОЛІНІЙНІ ОБЛАСТІ

  • С. Ф. Пилипака
  • Т. С. Кремець
  • О. В. Несвідоміна

Анотація

Відомо багато способів нанесення графічних символів на криволінійні поверхні в залежності від вихідних умов. В цій статті вихідними умовами є растрове зображення абревіатури UCSM, яке потрібно відобразити на різноманітні плоскі криволінійні області з найменшими спотвореннями. За основу запропонованого способу прийнято конформне відображення, при якому залишаються однаковими величини кутів між відповідними лініями в образі і в прообразі. Здійснити таке конформне відображення можливо для двох сіток із квадратними комірками нескінченно малих розмірів, між якими встановлені відповідності.

Будь-який напис у растровому зображенні у jpg-форматі можна представити у вигляді квадратних комірок малих розмірів (пікселів), які мають відповідні кольори. Всі ці комірки організовані в двовимірну матрицю – прямокутник із квадратів. Криволінійну область, на яку потрібно нанести растрове зображення абревіатури UCSM, теж потрібно задати ізометричною сіткою - квадратами нескінченно малих розмірів. Тоді зчитуваний колір кожного пікселя растрового зображення переноситься на відповідну квадратну комірку ізометричної сітки.

Досліджено два підходи до масштабування растрового напису на криволінійну область. Перший, коли кількість пікселів растра по горизонталі вписуються в u–координатну лінію криволінійної області, а другий - коли кількість пікселів по вертикалі растра вписуються вже у v–координатну лінію криволінійної області. Також досліджено вплив на образ змінних параметрів u,v–координатних ліній ізометричних сіток. Розглянуто вплив повороту на прямий кут вихідного растрового напису на його образ. Показано, що в цьому випадку необхідно вписати кількість пікселів по горизонталі вже у v–координатну лінію криволінійної області.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2019-08-26
Як цитувати
Пилипака, С. Ф., Кремець, Т. С., & Несвідоміна, О. В. (2019). КОНФОРМНЕ ВІДОБРАЖЕННЯ РАСТРОВИХ НАПИСІВ НА ПЛОСКІ КРИВОЛІНІЙНІ ОБЛАСТІ. Сучасні проблеми моделювання, (13), 124-131. вилучено із http://magazine.mdpu.org.ua/index.php/spm/article/view/2653

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>