КОНЦЕПЦІЯ ПОБУДОВИ МОДЕЛЕЙ СТАТИСТИЧНИХ СИСТЕМ ВИМІРЮВАННЯ ХАРАКТЕРИСТИК СИГНАЛІВ І ЗАВАД

  • I.В. Мірошниченко

Анотація

Особливістю статистичних вимірювань є необхідність перевірки результатів вимірювань різними методами, т. к. для конкретної PRAR (наприклад, морського середовища або живого організму), моделі досить різноманітні і часто суперечливі. Для вирішення цих завдань необхідна систематизація наявних і розробка нових алгоритмів як аналізу, тобто більш повних і, відповідно, більш точних алгоритмів повірочних розрахунків елементів в умовах апріорної невизначеності, так і при появі деякої нової інформації, використовуваної для адаптації, так і алгоритмів синтезу, тобто більш швидких і простих алгоритмів рішення зворотних і оптимізаційних завдань. При цьому в якості основного повинен бути прийнятий універсальний принцип покрокової оптимізації, при аналізі ССВХС породжує дію прийомів декомпозиції, а при їх синтезі - модульності в будь-якій проблемній області.

При створенні систем вимірювання статистичних характеристик (СХ) можливі використання як аналогових, так і цифрових методів. Схемні рішення, які використовують аналогову техніку, дозволяють забезпечити високу швидкодію, але відрізняються великими похибками і малими (в сенсі гнучкості) функціональними можливостями. Використання цифрових принципів [7] дозволяє підвищити точність статистичних вимірювань і створити багатофункціональні ССВХС, що вимірюють різні СХ і реалізують навіть такі алгоритми обробки, що стає можливим виявлення "перекручених" масивів інформації (наприклад, при змінах або навіть "провали" живлячих напруг, змінах носіїв запису і т. д.).

Використання так званих процесорних засобів вимірювань, в склад яких може бути включений спеціалізований процесор (аналоговий – електронний або оптичний, цифровий – сигнальний DSP тощо), які беруть безпосередню участь в отриманні результатів вимірювань (прямих, непрямих, сукупних, комплексированных, спільних та ін), так і в управлінні вимірювальним експериментом і подальшої обробки вимірювальної інформації, що дає можливість сподіватися на те, що можливі проектування та виготовлення універсальних в алгоритмічній і апаратурно планах статистичних ІВС.

Ключові слова: інформаційні технології, архітектура комп’ютера, організація проектування. 

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-09-07
Як цитувати
МірошниченкоI. (2020). КОНЦЕПЦІЯ ПОБУДОВИ МОДЕЛЕЙ СТАТИСТИЧНИХ СИСТЕМ ВИМІРЮВАННЯ ХАРАКТЕРИСТИК СИГНАЛІВ І ЗАВАД. Сучасні проблеми моделювання, (18), 153-161. https://doi.org/10.33842/22195203/2020/18/153/161