ГЕОМЕТРИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ В АСПЕКТІ КОНЦЕПЦІЇ ЦИФРОВОГО ДВІЙНИКА ВИРОБУ

  • А.Й. Незенко
  • С.О. Козлов

Анотація

У представленій роботі проаналізовано особливості відтворення проектних геометричних параметрів літака на стадії виробництва. Висвітлено проблемні питання виробництва агрегатів та остаточного складання літаків, пов’язані з впливом різноманітних об’єктивних та суб’єктивних факторів на зміну геометричних параметрів виробу. Такими факторами можуть бути коливання температури навколишнього середовища, внутрішні напруження матеріалу, накопичення похибок, неточності в проєктних розрахунках, тощо. Визначено напрямки комплексного вирішення проблем змін геометричних параметрів шляхом створення послідовності геометричних моделей фактичних геометричних параметрів з використанням концепції цифрового двійника виробу. Показано, що послідовність геометричних моделей зовнішніх обводів літака є невід’ємною складовою цифрового двійника і основою для побудови моделей інших технічних дисциплін. Для створення послідовності геометричних моделей цифрового двійника запропоновано застосовувати методологію структурно-параметричного геометричного моделювання з використанням підходів процесного геометричного моделювання. Показано, що підходи до формування геометричних моделей фактичних геометричних параметрів виробу на стадії виробництва відрізняються від підходів, що застосовуються для геометричного моделювання на стадіях дослідження і розроблення. Розглянуто ряд основних проблем, які постають перед конструкторськими та технологічними підрозділами при створенні моделей фактичних геометричних параметрів агрегатів літака на кожному з етапів його виробництва. Окреслено загальні напрямки подальших досліджень методів геометричного моделювання для вирішення проблем зміни геометричних параметрів при виробництві літальних апаратів.

Подані матеріали слугують основою для розробки відповідних геометричних моделей та комп’ютерних програмних засобів автоматизованого проектування.

Ключові слова: цифровий двійник, літальний апарат, виробництво, життєвий цикл виробу (ЖЦВ), проектні геометричні параметри (ГПпроект), фактичні геометричні параметри (ГПфакт).

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-09-08
Як цитувати
Незенко, А., & Козлов, С. (2020). ГЕОМЕТРИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ В АСПЕКТІ КОНЦЕПЦІЇ ЦИФРОВОГО ДВІЙНИКА ВИРОБУ. Сучасні проблеми моделювання, (19), 117-123. https://doi.org/10.33842/22195203/2020/19/117/123