ВИЗНАЧЕННЯ ПИТОМИХ ПОКАЗНИКІВ ВАРТОСТІ СПОРУДЖЕННЯ І ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТРУБОПРОВОДІВ ЕФЕКТИВНИХ СИСТЕМ ВОДОПОСТАЧАННЯ

  • Ю.М. Орел
  • А.М. Магалов

Анотація

В роботі розглядаються декілька з підходів до визначення питомої вартості спорудження трубопроводів на різних ділянках досліджуваної області забудови при моделюванні ефективних з точки зору будівництва і експлуатації мереж систем водопостачання.

Результатом моделювання стає оптимізована геометрична форма дискретного образу мережі трубопроводів системи водопостачання, положення вузлів розгалуження якої визначаються в результаті вирішення системи нелінійних рівнянь. Основним ускладнення у формуванні відповідних рівнянь, а також у процесі моделювання в цілому, є визначення питомих показників економічної ефективності того чи іншого розміщення кожної із ланок трубопроводів. Це пов’язано з тим, що на різних ділянках досліджуваної області забудови, як правило, задаються різні показники вартості спорудження й експлуатації мереж водопостачання. Водночас, деякі з ланок трубопроводів можуть простягатися одразу на декількох ділянках даної області, а значить, вище зазначений показник буде змінюватися на усій протяжності відповідних ланок.

Пропонується застосовувати дискретний або інтегральний підхід, що передбачає визначення усереднених значень спеціальних цільових функції, які вводяться для об’єктивної оцінки економічної ефективності будівництва і обслуговування відповідних систем, на кожній прямолінійній ділянці трубопроводів. Такі оціночні функції дозволяють відобразити нерівномірності рівня трудовитрат на території, яку охоплює досліджувана область моделювання. Саму ж задачу оптимізації пропонується вирішувати системними засобами прикладної дискретної геометрії.

Дана задача є дуже важливою, оскільки її вирішення дозволяє ще на етапі виконання проектних робіт значно скоротити подальші будівельно-експлуатаційні витрати на мережі водопостачання.

Ключові слова: ефективні системи водопостачання, цільові функції, дискретне геометричне моделювання.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-09-08
Як цитувати
Орел, Ю., & Магалов, А. (2020). ВИЗНАЧЕННЯ ПИТОМИХ ПОКАЗНИКІВ ВАРТОСТІ СПОРУДЖЕННЯ І ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТРУБОПРОВОДІВ ЕФЕКТИВНИХ СИСТЕМ ВОДОПОСТАЧАННЯ . Сучасні проблеми моделювання, (19), 130-137. https://doi.org/10.33842/22195203/2020/19/130/137