КАТЕГОРІЇ КОМФОРТНОСТІ РУХУ ЛЮДЕЙ В ПОТОЦІ І СПОСОБИ ЇХ МОДЕЛЮВАННЯ

Анотація

Пожежі, вибухи та інші надзвичайні ситуації становлять особливий ризик для будівель через особливості їх індивідуального проектування, будівництва, зведення та подальшої евакуації. У разі виникнення та розвитку надзвичайної ситуації в будівлях з метою їх ліквідації завданням є оптимізація виконання рятувальних робіт, переважною та найважливішою частиною яких є забезпечення безпеки людей.

Можливі форми захисту населення включають організацію керованої евакуації людей від надзвичайних ситуацій, зокрема з будівель за необхідний час, розрахований на основі їх проектно-планувальних рішень

При русі людей у потоці виділяють такі категорії: комфортні, спокійні, активні, з високою активністю. В даній роботі пропонуються способи моделювання руху потоку людей ув’язати з рівнями комфортності руху людей в потоці та зі щільністю потоку.

При вільному русі, вільному без контактних перешкод, вільному з контактними перешкодами (рівні комфортності A-E) моделювання здійснюється врахуванням відповідно різних мінімально-допустимих відстаней між людьми (представлених еліпсами, складними об’єктами).

При рівні комфортності F моделювання злитого руху з силовими діями без деформацій тіл здійснюється моделюванням руху потоку людей без врахування мінімально-допустимих відстаней між ними; моделювання суцільного руху з силовими діями, що приводять до природної деформації тіл, виконується шляхом представлення людей трикомпонентною моделлю, кожна компонента якої може здійснювати обертання в допустимих межах, які визначаються, виходячи з антропологічних даних людини; а  при силових діях, що призводять до здавлювання тіла людини, моделювання здійснюється шляхом зменшення горизонтальної проекції людини в межах від 0 до 15%, а при настанні  асфіксії – до моделювання руху з областями заборони.

Таким чином, зміна категорії руху потоку людей може бути врахована в способі індивідуально поточного їх руху як шляхом зміни просторової форми об’єкту, що апроксимує геометричну проекцію тіла людини, так і обмежень задачі.

Ключові слова: надзвичайна ситуація, безпека, евакуація, неоднорідні потоки людей, способи моделювання, категорії комфортності руху, щільність потоку.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-03-10
Як цитувати
Кязімов , К. (2021). КАТЕГОРІЇ КОМФОРТНОСТІ РУХУ ЛЮДЕЙ В ПОТОЦІ І СПОСОБИ ЇХ МОДЕЛЮВАННЯ. Сучасні проблеми моделювання, (20), 144-154. https://doi.org/10.33842/2313-125X/2021/20/144/154