ВИКОРИСТАННЯ ЗАСОБІВ ОНЛАЙН ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ ПОБУДОВИ ТРИВИМІРНИХ КЛІТИННИХ АВТОМАТІВ

Анотація

В роботі розглядаються переваги використання онлайн засобів для генерації клітинних автоматів. Клітинні автомати – це дискретні, абстрактні обчислювальні системи, які виявились корисними як загальні моделі так і системи нелінійної динаміки та представлення про її конкретні виявлення [1]. Клітинні автомати є просторово та тимчасово дискретними, абстрактними обчислювальними системами: вони можуть обчислювати функції та вирішувати алгоритмічні задачі. Незважаючи на те, що вони функціонують не так, як традиційні пристрої, схожі на машини Тьюрінга, клітинні автомати з відповідними правилами можуть наслідувати універсальну машину Тьюрінга і, отже, обчислювати, враховуючи тезу Тьюрінга, будь-що, що може бути обчислене [2].

Великий інтерес складає дослідження тривимірних клітинних автоматів як таких, що мають найбільшу наближеність до об'єктів реального світу та, поведінка яких залишається найменш дослідженою. Для їх побудови та симуляції еволюції потрібне спеціалізоване програмне забезпечення. Для цілей розробки цього програмного забезпечення гарно підходять онлайн технології, що мають ряд переваг  перед іншими засобами. Такими перевагами є кросплатформеність, доступ з мобільних девайсів, планшетів та інших девайсів, що мають вихід у інтернет через один з популярних браузерів, можливість користуватися сучасними хмарними сервісами для обробки великих масивів даних, не використовуючи ресурсів своїх машин, можливість паралельного виконання та швидкий доступ до програми без потреби в інсталюванні. Разом з тим присутні і недоліки, такі як потреба у безперебійному інтернет-зв’язку та проблеми з безпекою даних в інтернеті. Але, не дивлячись на існуючі недоліки, враховуючи те, що розробники можуть враховувати можливість проблем зі стабільним інтернет-зв’язком та налаштувати певну систему автозберігання стану, а також продумати протоколи безпеки для захисту даних, ці недоліки постають не такими значними у порівнянні з недоліками альтернатив. Таким чином, можна обґрунтувати доцільність використання онлайн технологій для генерації та симулювання еволюції тривимірних клітинних автоматів.

Ключові слова: клітинні автомати, динамічні системи, онлайн технології, недоліки та переваги, динамічний процес.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-06-16
Як цитувати
Залевська , О., Фіногенов , О., Ібнухсейн , І., & Суворова , В. (2021). ВИКОРИСТАННЯ ЗАСОБІВ ОНЛАЙН ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ ПОБУДОВИ ТРИВИМІРНИХ КЛІТИННИХ АВТОМАТІВ. Сучасні проблеми моделювання, (22), 39-47. https://doi.org/10.33842/22195203/2021/22/39/47

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 > >>