ПРИНЦИПИ РОБОТИ З ХМАРОЮ ТОЧОК У СЕРЕДОВИЩІ REVIT

Анотація

В даній статті розглядаються принципи роботи з хмарою точок, процеси створення цифрового тривимірного зображення з використанням технічних засобів лазерного сканування і програмного забезпечення цих засобів.

Лазерне сканування дає значний потенціал для економії часу та витрат, і особливо це важливо при наявності складних умов на будівельних майданчиках – для тих, хто має мінливу або важкодоступну місцевість, підземні ділянки або проблеми з доступом, чи інші ризики.

Комфортна робота з даними хмарних точок в 3D-просторі Autodesk Revit дає можливість швидкого налаштування видимості, доступна колія діапазону і розрізів, зручна робота з опорними площинами. Масив точок, як правило, веде себе як об'єкт моделі в Revit, відображається в різних видах моделювання (наприклад, в 3D, на планах і в перетинах). З їх допомогою можна вибирати, переміщати, повертати, копіювати, видаляти, симетрично відображати об’єкти.

На виході з пристроїв тривимірної зйомки створюються хмари точок. Цей процес є викликом сучасній обчислювальній інфраструктурі та процесам проектування. Вони є важкими для обчислення, і їх обробка є складною з точки зору програмного забезпечення.

Хмари точок - відносно новий геометричний клас, який був запроваджений лише у 2000-х роках. З тих пір лише спеціальне програмне забезпечення могло обробляти їх з розумною швидкістю. Сучасний ринок програмного забезпечення для масиву точок орієнтований на професіоналів інженерної та геодезичної промисловості. Провідне програмне забезпечення від виробників 3D-лазерів, від виробників САПР. В даний час дизайнерські та інженерні процеси не можуть відбуватися в хмарах точок, що вимагає перетворення їх у формати САПР за допомогою програмного забезпечення, таких як Revit.

Результатом цих процесів є або цифрова модель у форматі, який можна безпосередньо редагувати в пакеті САПР (наприклад, багатокутник, формати Nurbs або BIM), або оброблена хмара точок, яку можна прочитати за допомогою деяких програм архітектурного моделювання, таких як Recap for Autodesk, Revit. Ці середовища проектування не передбачають подальшої взаємодії з масивом точок.

Ключові слова: хмари точок, автоматизовані системи обробки результатів сканування, лазерне сканування, програмне забезпечення Revit, тривимірна модель.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-06-16
Як цитувати
Нікольчук , Б., & Нещадим , В. (2021). ПРИНЦИПИ РОБОТИ З ХМАРОЮ ТОЧОК У СЕРЕДОВИЩІ REVIT. Сучасні проблеми моделювання, (22), 125-133. https://doi.org/10.33842/22195203/2021/22/125/133