ВИЗНАЧЕННЯ ЗОН ОБСЛУГОВУВАННЯ АВТОГІДРОПІДЙОМНИКІВ ЗА ЇХ КОМП’ЮТЕРНИМИ МОДЕЛЯМИ

Анотація

Робота є продовженням спільних досліджень у машинобудівній галузі кафедр будівельних і дорожніх машин й інженерної та комп’ютерної графіки ХНАДУ. Вони присвячені розробці підходів та алгоритмів для моделювання робочих процесів різноманітних машин, що використовуються в будівництві доріг та споруд. Раніше були досліджені моделі фронтальних навантажувачів, автогрейдерів, скреперів та ін. Зокрема, визначались питання стійкості машин на похилих поверхнях, поведінки при русі шляхом з перешкодами, міцності конструкції при ударі о непереборну перешкоду, можливості руху за заданою траєкторією.

Метою даної роботи є розробка цифрового прототипу конструкції автогідропідйомника (АГП, піднімальної платформи) у середовищі пакету Autodesk Inventor з використанням методів комп’ютерного моделювання. Запропонована модель призначається для виконання попередніх досліджень питань кінематики та режимів роботи АГП різних типорозмірів та вантажопідйомності при заданих умовах експлуатації.

Однією з розв’язаних задач є визначення вимог до керування гідроциліндрами управління нахилом стріл АГП (або самих цих кутів) для розміщення робочої платформи в заданій точці простору. Інше питання – визначення траєкторії переміщення платформи АГП з поточної точки в іншу задану точку за умови визначення найкоротшого шляху, або з урахуванням перешкод, що існують (в термінах параметрів кутів нахилу стріл платформи або параметрів керування гідроциліндрами).

Також розроблена модель буде корисна при визначенні зон досяжності обраного обладнання при проведенні монтажних робіт під час будівництва або обслуговування будівель, при виконанні задач обрізки дерев, тощо, в залежності від типорозміру піднімальної платформи та особливостей розміщення об’єктів оточуючого середовища. Наявність таких моделей на підприємстві дозволить здійснювати оптимальний вибір машини відповідного класу для кожної конкретної задачі.

Ключові слова: комп'ютерне моделювання, цифровий прототип, дорожньо-будівельна техніка, автогідропідйомник, оптимальна траєкторія, зона досяжності, Autodesk Inventor.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2022-05-24
Як цитувати
Черніков , О., Рєзніков , О., & Момотов , А. (2022). ВИЗНАЧЕННЯ ЗОН ОБСЛУГОВУВАННЯ АВТОГІДРОПІДЙОМНИКІВ ЗА ЇХ КОМП’ЮТЕРНИМИ МОДЕЛЯМИ. Сучасні проблеми моделювання, (23), 183-190. https://doi.org/10.33842/2313-125X-2023-23-183-190