ПРОБЛЕМА ПІДВИЩЕННЯ ТОЧНОСТІ У ВАРІАТИВНОМУ ДИСКРЕТНОМУ ГЕОМЕТРИЧНОМУ МОДЕЛЮВАННІ

  • А. В. Найдиш
  • І. Г. Балюба
  • В. М. Верещага
  • Д. В. Спірінцев

Анотація

У роботі розглядається з систематичної точки зору проблема підвищення точності варіативного дискретного геометричного моделювання (ВДГМ) та напрями і можливості її розв’язання.

Сучасні методи моделювання різняться за призначенням, універсальністю, складністю та ін., але підсумковою характеристикою метода, як правило, є точність, тому проблема підвищення точності є актуальною. Точність методу моделювання залежить від багатьох факторів і тому має комплексний, певним чином методологічний, характер і потребує окремих досліджень для кожного методу. Одним з актуальних напрямів геометричного моделювання є ВДГМ і означена вище проблема є актуальною і для нього.

Метою даної статті є висвітлення взаємозв’язків основних факторів, параметрів та методів ВДГМ з метою визначення їх впливу на точність моделювання, формулювання вимог до новостворюваних методів, визначення напрямів удосконалення вже існуючих.

Зважаючи на комплексний характер проблеми підвищення точності зазначимо, що проблема підвищення точності має не тільки науковий, але й методологічний аспект.

Розглядаються основні фактори, що впливають на процес та якість геометричного моделювання. З цих позицій найбільш перспективними здаються методи, що орієнтуються на геометричні співвідношення між елементами та параметрами представлення, оскільки вони володіють значними можливостями підвищення точності, локальної корекції, запобігання осциляції.

Відзначаються властивості ВДГМ, що значною мірою впливають на точність моделювання, забезпечуючи її підвищення. Вказані властивості є одночасно і вимогами при розробці нових та удосконаленні існуючих методів ВДГМ.

Виявлення основних та супутніх факторів впливу на точність моделювання ВДГМ, що зроблені у статті, дає змогу визначити вхідні обмеження при розробці нових методів та означити можливості удосконалення існуючих.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2019-06-13
Як цитувати
Найдиш, А. В., Балюба, І. Г., Верещага, В. М., & Спірінцев, Д. В. (2019). ПРОБЛЕМА ПІДВИЩЕННЯ ТОЧНОСТІ У ВАРІАТИВНОМУ ДИСКРЕТНОМУ ГЕОМЕТРИЧНОМУ МОДЕЛЮВАННІ. Сучасні проблеми моделювання, (14), 148-155. https://doi.org/10.33842/2313-125X/2019/14/148/155

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>