ФРОНТАЛЬНА ГЕОМЕТРИЧНОЇ МОДЕЛІ ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ НЕДОСТУПНОЇ ТОЧКИ ОБ'ЄКТА

  • В.І. Панченко

Анотація

У даній роботі виконано аналіз геометричної моделі визначення недоступної точки об'єкта. Виявлена проблема і визначені першочергові задачі. Приведене визначення геометричної моделі вимірювань як моделі, що пов’язує вимірювальними приладами візирні промені з її проекціями та об’єкт дослідження в певній системі координат з площинами проекцій.

Суть проблеми: складний спосіб прив’язки моделі вимірювань до декартової системи координат суперечить вимозі спрощення методики вимірювань, зменшення операцій оброблення одержаних результатів та зниження витрат на проведення експериментальних досліджень.

Мета дослідження полягає в обґрунтуванні раціонального способу прив'язки геометричної моделі вимірювань до декартової системи координат. Завдання статті полягають в наступному.

  1. Виконати аналіз можливих способів прив’язки двовимірної геометричної моделі до декартової системи координат за критерієм мінімізації кількості експериментальних вимірювань.
  2. Визначити раціональний варіант геометричної моделі процесу експериментальних вимірювань, сформулювавши її переваги і недоліки.

Висунуто дві гіпотези. Гіпотеза 1. За доступними для вимірювань параметрами чотирьох точок можна визначити параметри недоступної точки об’єкта. Гіпотеза 2. Прив’язка геометричної моделі процесу експериментальних вимірювань до декартової системи координат визначає технологію проведення вимірювань, структуру методики оброблення результатів експериментальних вимірювань і, у підсумку, витрати на геодезичні роботи.

Визначено раціональний варіант геометричної моделі виконання вимірювань та обробки результатів. У найкращому варіанті (7) виключаються вимірювання параметрів проекцій F1 і A1 точок F і А, координати y для проекції B1 точки B і координати x для проекції D1 точки D. При цьому координата x направляючого вектора візирного променя BD від’ємна.

Ключові слова: будівля, дах, аналіз, візирний промінь, вимірювання координат точки, геометрична модель, спосіб привязки моделі до системи координат.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-09-07
Як цитувати
Панченко, В. (2020). ФРОНТАЛЬНА ГЕОМЕТРИЧНОЇ МОДЕЛІ ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ НЕДОСТУПНОЇ ТОЧКИ ОБ’ЄКТА. Сучасні проблеми моделювання, (18), 172-181. https://doi.org/10.33842/22195203/2020/18/172/181