ОПТИМІЗАЦІЯ МОДЕЛЬНОГО РЯДУ ТА ХАРАКТЕРИСТИК БПЛА ДЛЯ ТОЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА

  • Ю.М. Ковальов
  • Т.Ф. Шмельова
  • В.О. Свірко
  • К.О. Богомаз

Анотація

Обґрунтовано: актуальність теми, мета дослідження, задачі, зроблено огляд публікацій.

Сформульована оптимізаційна задача, визначено її особливості, послідовність та методи розв’язання.

Спочатку розглядаються поточні та перспективні напрями використання БПЛА у агропромисловому секторі, їх відносна доля та вагові коефіцієнти у загальному переліку робіт.

Розглядаються технічні засоби існуючих БПЛА та проблеми, що виникають при їх експлуатації. Після аналізу робиться висновок щодо функціональності та технічних вимог для перспективних БПЛА.

Далі, наводяться дані про цільових споживачів БПЛА на вітчизняному ринку, проводиться їх класифікація та визначаються специфічні потреби.

Наводиться перелік компаній-дистриб’юторів, які імпортують БПЛА сільськогосподарського призначення для вітчизняного ринку, а також дані про існуючі моделі БПЛА.

Аналізується, чи задовольняють сучасні БПЛА потребам цільових вітчизняних споживачів, розглядаються можливості оптимізації модельних рядів БПЛА для різних груп споживачів, обґрунтовуються та наводяться відповідні пропозиції, які зведено у окрему таблицю.

Розглядається оптимізація організації одиночної та групової роботи БПЛА. Оптимізація прямо пов’язана із застосуванням нових технологій зв’язку, управління та штучного інтелекту.

Наводяться приклади оцінювання ефективності використання БПЛА у порівнянні з пілотованими ЛА для проведення авіахімічних робіт, а також представлення, обробки та аналізу результатів.

У висновках оцінюється теоретична та практична значимість отриманих результатів та визначаються напрями подальших досліджень.

Ключові слова: безпілотний літальний апарат, сільське господарство, оптимізація, оцінювання, модельний ряд.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-09-08
Як цитувати
Ковальов, Ю., Шмельова, Т., Свірко, В., & Богомаз, К. (2020). ОПТИМІЗАЦІЯ МОДЕЛЬНОГО РЯДУ ТА ХАРАКТЕРИСТИК БПЛА ДЛЯ ТОЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА. Сучасні проблеми моделювання, (19), 79-94. https://doi.org/10.33842/22195203/2020/19/79/94