СПОСІБ ВИЗНАЧЕННЯ РАЦІОНАЛЬНОЇ КІЛЬКОСТІ ЦЕНТРІВ БЕЗПЕКИ ГРОМАДЯН ДЛЯ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ І ТЕРИТОРІЙ СІЛЬСЬКОЇ МІСЦЕВОСТІ

Анотація

В Україні однією з гострих проблем сьогодення є забезпечення прийнятного рівня пожежної безпеки у сільській місцевості. Одним із шляхів, який сприятиме розв’язанню даної проблеми, є створення центрів безпеки громадян у територіальних громадах. Дана задача є актуальною і може бути зведеною до класу задач оптимізаційного геометричного проектування, а саме, до задачі покриття заданих областей районами виїзду підрозділів центрів безпеки громадян з урахуванням рівня інтегрального пожежного ризику.

В даній роботі наведено загальну модель оптимального покриття заданої області багатокутниками зі змінними метричними характеристиками (районами виїзду оперативно-рятувальних підрозділів центрів безпеки громадян) з урахуванням обмежень спеціального виду, конкретизовано обмеження спеціального виду.

Розроблено спосіб раціонального покриття заданих областей багатокутниками зі змінними метричними характеристиками. Складовими даного способу є: розміщення існуючих об’єктів покриття (існуючих пожежно-рятувальних підрозділів) та визначення їх геометричної форми (районів виїзду); визначення припустимих місць розміщення інших об’єктів покриття; визначення мінімально необхідної кількості об’єктів покриття виходячи з умови мінімізації ризику для людини загинути внаслідок пожежі; направлений перебір варіантів розміщення об’єктів покриття на припустимих місцях та визначення геометричних форм об’єктів покриття; перевірка виконання обмежень задачі та вибір такого варіанту покриття, який мінімізує цільову функцію задачі та максимізує кількість населених пунктів, які знаходяться в районах виїзду оперативно-рятувальних підрозділів центрів безпеки громадян.

На основі розроблених моделі та способу раціонального покриття заданих областей багатокутниками зі змінними метричними характеристиками було здійснено комп’ютерне моделювання визначення раціональної кількості центрів безпеки громадян для захисту населення і територій сільської місцевості.

Так, для Валківського району Харківської області було зроблено рекомендації щодо створення на території даного району 4 центрів безпеки громадян. Це, у свою чергу, дозволить зменшити рівень інтегрального пожежного ризику на території району майже на 45%.

Подальші дослідження будуть направлені на розробку моделей та методів геометричного моделювання визначення раціональної кількості центрів безпеки громадян з урахуванням обмежених ресурсів.

Ключові слова: спосіб геометричного моделювання, геометричне проектування, покриття, центр безпеки громадян.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-06-16
Як цитувати
Соболь , О., Бордюженко , С., Ляшевська , О., & Соболь , В. (2021). СПОСІБ ВИЗНАЧЕННЯ РАЦІОНАЛЬНОЇ КІЛЬКОСТІ ЦЕНТРІВ БЕЗПЕКИ ГРОМАДЯН ДЛЯ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ І ТЕРИТОРІЙ СІЛЬСЬКОЇ МІСЦЕВОСТІ. Сучасні проблеми моделювання, (22), 163-172. https://doi.org/10.33842/22195203/2021/22/163/172

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають